Μανιταρόπιτα

Ονομασία
Μανιταρόπιτα
Υλικά
1 ½ κιλό μανιτάρια άγρια του βουνού (Το μυστικό για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα είναι η ποικιλία διαφόρων ειδών μανιταριών).
1 κιλό κρεμμύδια
4 αυγά
Ανθότυρο ή μυζήθρα
7 φύλλα χωριάτικα
λάδι, βούτυρο
Οδηγίες εκτέλεσης
Για τα χωριάτικα φύλλα:
Για την πίτα χρειαζόμαστε 7 φύλλα.
Υπολογίζουμε για κάθε φύλλο ότι θέλουμε ένα ‘πλόχερο (1 χούφτα) αλεύρι.
Ρίχνουμε στο αλεύρι λίγο αλάτι, λάδι και χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μια ζύμη ούτε σκληρή ούτε μαλακιά, να πλάθεται εύκολα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 1-2 ώρες και μετά χωρίζουμε σε 7 κομμάτια και ανοίγουμε τα φύλλα.
Ψήνουμε τα 4 από τα 7 φύλλα.

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε φέτες.
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν.
Όταν μαγειρευτούν και μαλακώσουν τα μανιτάρια αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το τυρί τριμμένο στο χέρι. Ανακατεύουμε.
Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τα φύλλα.
Το λάδι και το βούτυρο τα αναμειγνύουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε στο στρώσιμο των φύλλων.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 3 φύλλα, ρίχνοντας ανάμεσα βούτυρο (από το μείγμα που έχουμε φτιάξει με το λάδι) και λίγο ζουμί από τη γέμιση.
Φτιάχνουμε τους κόθρους (τη ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω από το ταψί και που στο τέλος θα τη στρίψουμε γύρω από τη γέμιση) και τρίβουμε τα 4 ψημένα φύλλα. Ρίχνουμε τη γέμιση, γυρίζουμε τους κόθρους και ψήνουμε.
Πληροφορητής
Κατερίνα Νόλα