Κλιαστρόπιτα
Ονομασία
Κλιαστρόπιτα
Υλικά
Γέμιση (Αναδεμή): Οι ποσότητες είναι στην κρίση της μαγείρισσας. Αναμειγνύουμε μια ποσότητα κλιάστρας με 7-8 αυγά, προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι και στρώνουμε την πίτα. Φύλλα:
Χρειαζόμαστε 3 φύλλα κάτω,
ένα ψημμένο και 2 φύλλα πάνω και λιωμένο βούτυρο και λάδι για την επάλειψη των φύλλων.
Χρειαζόμαστε 3 φύλλα κάτω,
ένα ψημμένο και 2 φύλλα πάνω και λιωμένο βούτυρο και λάδι για την επάλειψη των φύλλων.
Οδηγίες εκτέλεσης
Χτυπάμε την κλιάστρα με τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και μ' αυτό το μείγμα φτιάχνουμε την πίτα. Στρώνουμε τα 3 φύλλα στο λαδωμένο ταψί λαδώνοντάς τα με το μείγμα λιωμένου βούτυρου, τοποθετούμε πάνω τους το ψημένο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με τα δύο φύλλα πάνω. Λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Σχόλια
Κλιάστρα: το καημάκι, το βούτυρο που προέρχεται μετά από βρασμό του γάλακτος από πρόβατα που έχουν γεννήσει πρόσφατα. Αυτήν την κλιάστρα τη χτυπούσαν με αυγά και το εφτιαχναν πίτα, την κλιαστρόπιτα.