Κρεατόπ'τα Πρωτοχρονιάτικη, ξεσκέπαστη

Ονομασία
Κρεατόπ'τα Πρωτοχρονιάτικη, ξεσκέπαστη
Υλικά
Για ένα ταψί κουζίνας:
Γέμιση:
1 ½ κιλό κρέας, ζυγούρι ή πρόβειο ή και μοσχάρι
20 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι,
3-4 αυγά

Φύλλα:
3 φύλλα ωμά κάτω,
1 φύλλο ψημένο ολόκληρο και
1-2 φύλλα ψημένα τριμμένα :

Υπολογίζουμε για κάθε φύλλο 1 φλιτζάνι αλεύρι,
λίγο αλάτι και νερό τόσο ώστε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ μαλακιά.
Για ένα ταψί κουζίνας:
Γέμιση:
1 ½ κιλό κρέας, ζυγούρι ή πρόβειο ή και μοσχάρι
20 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι,
3-4 αυγά

Φύλλα:
3 φύλλα ωμά κάτω,
1 φύλλο ψημένο ολόκληρο και
1-2 φύλλα ψημένα τριμμένα :

Υπολογίζουμε για κάθε φύλλο 1 φλιτζάνι αλεύρι,
λίγο αλάτι και νερό τόσο ώστε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ μαλακιά.
Οδηγίες εκτέλεσης
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι λάδι και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε και το κρέας κομμένο σε μερίδες. Το τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι, τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και νερό να σκεπάσει το φαγητό. Μόλις ψηθεί το κρέας και μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε και το ανάλογο αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και μαδάμε το κρέας , προσθέτουμε τα τριμμένα φύλλα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε και τα τρία ωμά φύλλα και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί φροντίζοντας να αλλείφουμε το καθένα με λάδι. Πάνω από τα 3 φύλλα, κατευθείαν τοποθετούμε το ένα το ψημμένο, το ολόκληρο και πάνω από αυτό πια, ρίχνουμε τη γέμιση της πίτας. Γυρίζουμε τους κόθρους (αν θέλουμε κρατάμε λίγη από τη γέμιση για να γεμίσουμε τους κόθρους γυρίζοντάς τους). Σημαντικό κριτήριο επιτυχίας είναι να είναι ζουμερή η γέμιση όταν τη ρίχνουμε στα φύλλα. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Σχόλια
....Για φλουρί βάζαν μέσα κρανιά για να είναι γερός ο άλλος - θεωρείται πολύ γερό δέντρο, ο Όμηρος αναφέρει ότι στον Τρωικό πόλεμο έφτιαχναν τα τόξα από κρανιά, τόσο γερό ξύλο είναι -οπότε όταν το κέρδιζε κάποιος ήταν δυνατός... έβαζαν και αμπελόβεργα γαι την καλή σοδειά, έβαζαν συχνά και το δαχτυλίδι της νοικοκυράς για το καλό του σπιτικού...
Επετειακά
Πρωτοχρονιά Την κρεατόπ'τα την πρωτοχρονιάτικη την έφτιαχναν με ό,τι είχε ο καθένας, αν είχε προβατίνα έβαζε προβατίνα, αν είχε ζυγούρι έβαζε ζυγούρι (ζυγουρόπ'τα)....Πρωτοχρονιά Την κρεατόπ'τα την πρωτοχρονιάτικη την έφτιαχναν με ό,τι είχε ο καθένας, αν είχε προβατίνα έβαζε προβατίνα, αν είχε ζυγούρι έβαζε ζυγούρι (ζυγουρόπ'τα)....