Τα σπάργανα του Χριστού
Ονομασία
Τα σπάργανα του Χριστού
Υλικά
Για το χυλό:
Αλεύρι, λίγο αλάτι και κρύο νερό,
σε αναλογία τέτοια ώστε να προκύψει
ένας πηχτός χυλός.
Για τη γέμιση:
Καρύδια χοντροκομμένα, ζάχαρη,
κανέλα, γαρίφαλο (σαν γέμιση μπακλαβά).
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό,
ξύσμα λεμονιού και
λεμόνι στυμμένο.
Για το χυλό:
Αλεύρι, λίγο αλάτι και κρύο νερό,
σε αναλογία τέτοια ώστε να προκύψει
ένας πηχτός χυλός.
Για τη γέμιση:
Καρύδια χοντροκομμένα, ζάχαρη,
κανέλα, γαρίφαλο (σαν γέμιση μπακλαβά).
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό,
ξύσμα λεμονιού και
λεμόνι στυμμένο.
Αλεύρι, λίγο αλάτι και κρύο νερό,
σε αναλογία τέτοια ώστε να προκύψει
ένας πηχτός χυλός.
Για τη γέμιση:
Καρύδια χοντροκομμένα, ζάχαρη,
κανέλα, γαρίφαλο (σαν γέμιση μπακλαβά).
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό,
ξύσμα λεμονιού και
λεμόνι στυμμένο.
Για το χυλό:
Αλεύρι, λίγο αλάτι και κρύο νερό,
σε αναλογία τέτοια ώστε να προκύψει
ένας πηχτός χυλός.
Για τη γέμιση:
Καρύδια χοντροκομμένα, ζάχαρη,
κανέλα, γαρίφαλο (σαν γέμιση μπακλαβά).
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό,
ξύσμα λεμονιού και
λεμόνι στυμμένο.
Οδηγίες εκτέλεσης
Προσθέτουμε στο αλεύρι το αλάτι και το αναμειγνύουμε με το νερό, ανακατεύοντας καλά να μη σβολιάσει. Θέλουμε το μείγμα να μοιάζει με χυλό κρέπας. Σε λαμαρίνα ή μαντέμι ή πλάκα (χωματένια πλάκα) ή ακόμα, για τις σημερινές νοικοκυρές, σε αντικολλητικό τηγάνι, απλώνουμε μια κουταλιά (βαθιά κουτάλα) από το χυλό σχηματίζοντας μια μεγάλη κρέπα και ψήνουμε προσεκτικά και από τις δύο πλευρές. Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο όλων των φύλλων, τα στρώνουμε σε ταψί ρίχνοντας ανάμεσα τα υλικά της γέμισης: καρύδια, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο. Όταν γεμίσει το ταψί, μετά απο 5-6 στρώσεις, τις κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα και σιροπιάζουμε με το σιρόπι που ήδη έχουμε ετοιμάσει. Στο τελευταίο φύλλο κάνουμε το τελείωμα ραντίζοντας την επιφάνεια μετά το σιρόπιασμα με καρύδια. Το μυστικό της επιτυχίας του γλυκίσματος ήταν να απορροφηθεί το σιρόπι και να μαλακώσουν τα φύλλα ώστε να κόβεται με το πηρούνι. Αυτό εξαρτάται απο το ψήσιμο, πρέπει δηλαδή να ψηθούν τόσο όσο να τραβούν το σιρόπι.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Σχόλια
Το Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Το έφτιαχναν την Παραμονή των Χριστουγέννων
Σημειώσεις της ζαγορίσιας νοικοκυράς
Οι παλιές νοικοκυρές ανάβανε φωτιά από κέδρα και για να ψήσουν τα σπάργανα χρησιμοποιούσαν μια επιφάνεια πέτρινη ή λαμαρίνα. Έριχναν μια κουτάλα από το μείγμα στην πυρωμένη πέτρα ή λαμαρίνα, άνοιγαν τη ζύμη να γίνει μεγάλη, σαν κρέπα και το έψηναν και από τις δύο πλευρές. Έφτιαχναν μ' αυτόν τον τρόπο κάμποσα φύλλα. Ανακάτευαν καρύδι με κανέλα, λίγη ζάχαρη, λίγο γαρίφαλο και έφτιαχναν ένα μείγμα. Έστρωναν ένα φύλλο ζύμη, έριχναν από πάνω το μείγμα με τα μπαχαρικά και τα καρύδια, και συνέχιζαν το στρώσιμο ένα φύλλο, ένα καρύδι μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί. Μετά το κόβανε και το σιροπιάζανεΟι παλιές νοικοκυρές ανάβανε φωτιά από κέδρα και για να ψήσουν τα σπάργανα χρησιμοποιούσαν μια επιφάνεια πέτρινη ή λαμαρίνα. Έριχναν μια κουτάλα από το μείγμα στην πυρωμένη πέτρα ή λαμαρίνα, άνοιγαν τη ζύμη να γίνει μεγάλη, σαν κρέπα και το έψηναν και από τις δύο πλευρές. Έφτιαχναν μ' αυτόν τον τρόπο κάμποσα φύλλα. Ανακάτευαν καρύδι με κανέλα, λίγη ζάχαρη, λίγο γαρίφαλο και έφτιαχναν ένα μείγμα. Έστρωναν ένα φύλλο ζύμη, έριχναν από πάνω το μείγμα με τα μπαχαρικά και τα καρύδια, και συνέχιζαν το στρώσιμο ένα φύλλο, ένα καρύδι μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί. Μετά το κόβανε και το σιροπιάζανε
Επετειακά
Χριστούγεννα: Τα φτιάχναν την παραμονή των Χριστουγέννων.