Κρέας με πράσο, το γιορτινό των Χριστουγέννων

Ονομασία
Κρέας με πράσο, το γιορτινό των Χριστουγέννων
Υλικά
3 κιλά κρέας χοιρινό, γίδινο, πρόβειο ή ανακατεμένο, 1 ξερό κρεμμύδι, 10-12 πράσα μεγάλα, δύο κουταλιές της σούπας ντομάτα πάστα, λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι.
Οδηγίες εκτέλεσης
Καβουρντίζουμε το κρέας ελαφρά με το λάδι, το κρεμμύδι τριμμένο, τη ντομάτα, το αλάτι και τα πιπέρια. Προσθέτουμε νερό ώσπου να σκεπαστεί και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Κόβουμε τα πράσα σε μεγάλα κομμάτια και μόλις το κρέας μαλακώσει το βγάζουμε από την κατσαρόλα, βάζουμε μέσα τα πράσα και από πάνω το κρέας, προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να μεγειρευτεί σε σιγανή φωτιά.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2007
Προέλευση
από την Ιππολύτη Καπελλίδη
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών
Τόπος Πληροφορίας
Κάτω Πεδινά (Σουδενά)
Σημειώσεις της ζαγορίσιας νοικοκυράς
Το ίδιο γιορτινό γαγητό γινόταν και με κομπρολάχανο*, ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε οικογένειας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά με τη διαφορά ότι το κομπρολάχανο θέλει στο τέλος ζεμάτισμα με βούτυρο και κόκκινο πιπέρι, δηλαδή όταν το φαΐ μας τελειώσει , λιώνουμε ένα κομμάτι βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε κοκκινοπίπερο και το περιχύνουμε από πάνω.
Βιβλιογραφία
12 γυναίκες σε ζαγορίσιο μαγερειό
Γλωσσάρι
Κομπρολάχανο: λευκό λάχανο
Εκδόσεις
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΩΝ
Χρονολογία
2007