Ρεβυθόπιττα, μια πίττα χειμωνιάτικη

Ονομασία
Ρεβυθόπιττα, μια πίττα χειμωνιάτικη
Υλικά
Για τη ζύμη: 7 κουτάλες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (≈ 1 κιλό), 3 κουταλιές λάδι, λίγο αλάτι, 1 ποτήρι κρύο νερό. Για την αναδεμή: μια βρασιά ρεβύθια, 1 κρεμμύδι ξερό, αλάτι, μαυροπίπερο, 2-3 αυγά (αναλόγως το μέγεθος του ταψιού).
Οδηγίες εκτέλεσης
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από το βράδυ. Τα βράζουμε προσθέτοντας το λάδι στη βράση και στο τέλος το αλάτι και λίγο μαυροπίπερο. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν τα ζουλάμε με τα χέρια. Τα τσιγαρίζουμε με ένα κρεμμύδι και λίγο μαυροπίπερο στην κατσαρόλα. Ζυμώνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε εφτά κομμάτια που τα πλάθουμε στρογγυλά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μισή ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε εφτά φύλλα, εκ των οποίων τα δύο τα τοποθετούμε ένα-ένα μέσα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε κι από τις δυο πλευρές στο φούρνο ή στο γάστρο. Αλείφουμε το ταψί μας με λάδι, στρώνουμε τρία φύλλα κάτω κι ανάμεσα λαδώνουμε. Βάζουμε αναδεμή, στρώνουμε ένα ψημένο φύλλο, αναδεμή, άλλο φύλλο, αναδεμή και σκεπάζουμε με τα τελευταία δύο φύλλα που επίσης λαδώνουμε ανάμεσα. Από πάνω πασπαλίζουμε την πίττα με λίγο νεράκι. Παλιά την ψήναμε στο γάστρο για μισή ώρα, τώρα στη μασίνα για μια ώρα.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2007
Προέλευση
από τη Βασιλική Κολίτα
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών
Τόπος Πληροφορίας
Κάτω Πεδινά (Σουδενά)
Σημειώσεις της ζαγορίσιας νοικοκυράς
Με τον ίδιο τρόπο αλλά αντικαθιστώντας τα ρεβύθια με φακές και το μαύρο πιπέρι με κόκκινο μπορούμε να φτιάξουμε φακόπιττα, μια πίττα που τρώγεται και το καλοκαίρι, αρτυμένη με αυγά ή νηστίσιμη χωρίς.
Βιβλιογραφία
12 γυναίκες σε ζαγορίσιο μαγερειό
Εκδόσεις
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΩΝ
Χρονολογία
2007