Σιμίτια, τα κουλούρια της Λαμπρής

Ονομασία
Σιμίτια, τα κουλούρια της Λαμπρής
Υλικά
Ένα πλόχειρο* ρεβύθια ξερά, κύο λιγένια* (3-4 κιλά) αλεύρι, λάδι, αλάτι, ρακί
Οδηγίες εκτέλεσης
Στουμπίζουμε τα ρεβύθια χοντροκομμένα στη τζιούμα* ή στο γουδί. Τα βάζουμε μέσα σ' ένα μπουκάλι μαζί με λίγο χλιαρό νερό και λίγο ρακί και τα τοποθετούμε σε ζεστό μέρος: Εμείς τότε είχαμε τα σκούπρα*, τα βάζαμε σε σκούπρα αναμμένα. Τα σκεπάζαμε από πάνω μ' ένα αγγειό ή κόσκινο ή πυκνάδα* και πετσέτα καθαρή και ένα σκ'τί*, γιατί το μπουκάλι έπρεπε να είναι ξεσκέπαστο κι από πάνω έπρεπε να σκεπαστεί με τα σκούπρα. Θα τα βάλεις στο βράδυ και θα τα κοιτάξεις το πρωί. Για να ιδείς αν έγινε η μαγιά, θα κοιτάξεις αν φουσκώσουν, αν έχουν πιάκει αλυσίβα από πάνω, φουσκάλες, αν έχει γεμίσει το μπουκάλι με αφρό και θα τα δοκιμάσεις. Θα πάρεις ένα σπίρτο ή κερί αναμμένο, θα το βάλεις κοντά στο κούπωμα της γυάλας και με τη σπιρτάδα θα σβήσει το κερί. Τότες καταλαβαίνεις ότι η μαγιά είναι εντάξει. Παίρνεις τη μαγιά, τη στραγγίζεις, βάζεις λίγο σε μια λακκούβα από αλεύρι στο σκαφίδι* και λίγο αλάτι, το αναδεύεις λίγο να γίνουν σα λάσπη και το σκεπάζεις μ' άλλο αλεύρι από πάνω. Το σκεπάζεις και το αφήνεις σε ζεστό μέρος ώσπου να φουσκώσει κάμποσες ώρες (το αλεύρι από πάνω θα σκάσει και τότε καταλαβαίνεις ότι η μαγιά είναι εντάξει). Βάζεις λίγο αλάτι και τα ξαναζυμώνεις και φτιάχνεις μια ζύμη κανονική να πλάθεται. Το αφήνεις να ξαναγίνει και παίρνεις και το πλάθεις στρογγυλό κλωσμένο και τα ψήνεις σε μέτριο φούρνο.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2007
Προέλευση
από την Άννα Κάσκα
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών
Τόπος Πληροφορίας
Κάτω Πεδινά (Σουδενά)
Βιβλιογραφία
12 γυναίκες σε ζαγορίσιο μαγερειό
Γλωσσάρι
πλώχειρο: χούφτα, λιγένια: λεκάνες, τζιούμα: πέντρινο γουδί, σκούπρα: κοπριές αιγοπροβάτων, πυκνάδα: κόσκινο με αραιές τρύπες, σκ'τί: ρούχο-ύφασμα, σκαφίδι: ξύλινη σκάφη για το ζύμωμα του ψωμιού
Εκδόσεις
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΩΝ
Επετειακά
Πάσχα
Χρονολογία
2007