Τρίμμα, το φαΐ της Λαμπρής

Ονομασία
Τρίμμα, το φαΐ της Λαμπρής
Υλικά
Λίγδα από έλα ποδάρι ψημένο κατσίκι, λάπατα (περίπου 1 κιλό), κρεμμυδάκια, μάλαθρος*, μακεδονίσι*, ανόσμος*, συκωτάκια και έντερα βρασμένα και ψιλοκομμένα, τυρί φέτα, κομμένο σε μικρά κομμάτια, τυρί γραβιέρα τριμμένη, ψωμί ζυμωτό κομμένο σε μικρά φρυγανισμένα κομμάτια, αλάτι, μαυροπίπερο, βούτυρο, λάδι, 6-8 αυγά
Οδηγίες εκτέλεσης
Ψήνουμε ένα ποδάρι κατσίκι και κρατάμε τη λίγδα του. Ζεματάμε τα λάπατα. Κόβουμε τα συκωτάκια και τα έντερα με το ψαλίδι και τα μαραίνουμε (εκείνα τα χρόνια με βούτυρο, τώρα με λάδι) στην κατσαρόλα. Τα τραβάμε από την κατσαρόλα και μέσα στη σάλτσα αυτή, στο λάδι τους, μαραίνουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τα λάπατα και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε τα συκωτάκια, τα φρυγανισμένα ψωμάκια και τα λάχανα, το τυρί, τα μυρωδικά και 5-6 χτυπημένα αυγά. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και πασπαλίζουμε από πάνω (τώρα) με τριμμένη φρυγανιά. Ρίχνουμε το μείγμα, το στρώνουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε το ζωμό από το ψητό, 1-2 επιπλέον αυγά χτυπημένα, λίγη τριμμένη φρυγανιά, τριμμένη γραβιέρα και βούτυρο. Αν μας φαίνεται πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ζωμό από τα έντερα για να είναι κανονικό. Το ψήνουμε ως που να τραγανιστεί από πάνω και να ξεκολλάει από το ταψί. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομματάκια.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2007
Προέλευση
από την Ελευθερία Φωτέτσιου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών
Τόπος Πληροφορίας
Κάτω Πεδινά (Σουδενά)
Βιβλιογραφία
12 γυναίκες σε ζαγορίσιο μαγερειό
Γλωσσάρι
μάλαθρος: ο μάραθος, μακεδονίσι: ο μαϊντανός, ανόσμος: ο δυόσμος
Εκδόσεις
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΩΝ
Επετειακά
Πάσχα
Χρονολογία
2007