Μπαρμπούνια ξερά με κρέας (παλιά συνταγή με Σκεμπέ)

Ονομασία
Μπαρμπούνια ξερά με κρέας (παλιά συνταγή με Σκεμπέ)
Υλικά
1200 γρ. κρέας πρόβειο ή γίδινο, (ή σκεμπέ κατά την παλιά παραδοσιακή συνταγή), 500 γρ. φασόλια ξερά (παστάλια - λιανά - γίγαντες), 1/2 ποτήρι λάδι, 1 κούπα της σούπας πελτέ ντομάτας, 1 κρεμμύδι ξερό.
Οδηγίες εκτέλεσης
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρέας με το ψιλοτριμμένο κρεμμύδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 2 ώρες περίπου. Στο μεταξύ αφού μουσκέψουμε τα φασόλια, τα βράζουμε για 45 λεπτά της ώρας, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε. Όταν βράσει το κρέας, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3/4 της ώρας μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009
Προέλευση
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Ελένη Καμπέρη, Σεβαστή Κατσατούρη, Αριστέα Παναγιωτακοπούλου
Τόπος Πληροφορίας
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Σχόλια
“Τον σκεμπέ τον έφτιαχναν συνήθως του Αγίου Φιλίππου. Ήταν ένας τρόπος για να διατηρήσουν το κρέας μέχρι τα Χριστούγεννα και τον υπόλοιπο Χειμώνα.”
Σημειώσεις της ζαγορίσιας νοικοκυράς
Σκεμπές: Βράζουμε το κρέας μέσα σε ένα καζάνι. Παίρνουμε την κοιλιά του ζώου, την καθαρίζουμε, την πλένουμε και την ξεραίνουμε. Αφού βράσει καλά η γίδα την ξεκοκαλίζουμε και την τοποθετούμε μέσα στην κοιλιά του ζώου μαζί με το λίπος. Τέλος το βάζουμε σε ένα καλάθι και το κρεμάμε.
Βιβλιογραφία
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ...14 συνταγές με φασόλια & 3 γυμνές πίτες
Γλωσσάρι
Σκεμπές: Παστό κρέας από γίδα ή προβατίνα.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ “ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΕΤΣΙ”
Χρονολογία
2009