Γίγαντες με κρεμμύδια και μάραθο

Ονομασία
Γίγαντες με κρεμμύδια και μάραθο
Υλικά
1/2 κιλό γίγαντες, 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, 1 ματσάκι μάραθο, 1 κούπα λάδι, αλάτι, πεπέρι ή κόκκινο πιπέρι, 3/4 της κούπας αλεύρι (γεμάτο πλώχερο)
Οδηγίες εκτέλεσης
Βράζουμε τους γίγαντες να κρατάνε, αφού προηγουμένως πετάξουμε το πρώτο νερό, περίπου για 15 λεπτά με 3 ποτήρια νερό. Στο μεταξύ καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα χειροτρίβουμε με ένα κουταλάκι αλάτι πολύ καλά μέχρι να μαραθούν. Τα ξεπλένουμε, τα ανακατεύουμε με τον ψιλοκομμένο μάραθοξ και τα τοποθετουμε μέσα στο ταψί. Πάνω από τα κρεμμύδια με τον μάραθο βάζουμε τους μισοβρασμένους γίγαντες, το λάδι, λίγο αλάτι, το κόκκινο πιπέρι και 2 περίπου ποτήρια νερό από τους βρασμένους γίγαντες. Τέλος πασπαλίζουμε το αλεύρι για να γίνει κρούστα. Τα ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009
Προέλευση
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Ελένη Καμπέρη, Σεβαστή Κατσατούρη, Αριστέα Παναγιωτακοπούλου
Τόπος Πληροφορίας
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Σημειώσεις της ζαγορίσιας νοικοκυράς
Προαιρετικά μπορούμε στο νερό από τους βρασμένους γίγαντες να διαλύσουμε 1 κουταλιά πελτέ. Δε βράζουμε πολύ τους γίγαντες για να ψηθούν μαζί με τα ωμά κρεμμύδια και να αναμειχθούν οι γεύσεις. Το καλοκαίρι μαζί με το μάραθο τρίβουμε λουλούδια από τα κολοκύθια και πιπεριές.
Βιβλιογραφία
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ...14 συνταγές με φασόλια & 3 γυμνές πίτες
Γλωσσάρι
Πλώχερο: (απλώχερο), η χούφτα. “Γεμάτο πλώχερο”: η γεμάτη χούφτα. Χειροτρίβω: Τρίβω στο χέρι.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ “ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΕΤΣΙ”
Χρονολογία
2009