Γίγαντες με κρεμμύδια στο φούρνο
Ονομασία
Γίγαντες με κρεμμύδια στο φούρνο
Υλικά
500 γρ. γίγαντες, 1 κιλό κρεμμύδια ξερά μέτρια, 1 1/2 κούπα λάδι, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, 1 φύλλο δάφνης, 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι, κόκκινο πιπέρι.
Οδηγίες εκτέλεσης
Βράζουμε τους γίγαντες για 45 λεπτά, αφού προηγουμένως τους έχουμε μουσκέψει σε λίγο νερό και έχουμε πετάξει το πρώτο νερό. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε όρθια κομμάτια, τα κοχλάζουμε για 4-5 λεπτά και πετάμε το πρώτο νερό. Τα σωτάρουμε με το λάδι και τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε το αλάτι, λίγη ζάχαρη και το φύλλο δάφνης. Αφού τσιγαριστούν για 15 λεπτά περίπου σβήνουμε την φωτιά. Σε ένα ταψί στρώνουμε τους γίγαντες και από πάνω άζουμε τα κρεμμύδια και πασπαλίζουμε με το πιπέρι. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1/2 ώρα στους 170 βαθμούς. Κατά διαστήματα πατάμε τα κρεμμύδια με κεψέ (τρυπητή κουτάλα) μέχρι να ξεροψηθούν.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009
Προέλευση
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Ελένη Καμπέρη, Σεβαστή Κατσατούρη, Αριστέα Παναγιωτακοπούλου
Τόπος Πληροφορίας
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Βιβλιογραφία
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ...14 συνταγές με φασόλια & 3 γυμνές πίτες
Γλωσσάρι
Κεψές: τρυπητή κουτάλα.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ “ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΕΤΣΙ”
Χρονολογία
2009