ΤΑΓΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (1845 - 1881)

Γεννήθηκε στο Μονοδένδρι Μονοδένδρι Ζαγορίου. Έμεινε από μικρή ηλικία ορφανός από μητέρα και μετέβη στα Ιωάννινα όπου φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή. Έμενε στο εργαστήριο του πατέρα του Ιωάννη Τάγη, ο οποίος είχε εμπροτική επιχείρηση στην πόλη. Επειδή δεν είχε τα χρήματα για την αγορά των βιβλίων αντέγραφε νυχθημερόν τους διδασκόμενους συγγραφείς. Ήταν εκ φύσεως φιλομαθής και ευφυής και υπήρξε αριστούχος μαθητής. Αποφοίτησε από τη σχολή το 1863.

Κατόπιν, έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή της Χαλκηδόνας. Αφού εξασφάλισε κάποια χρήματα το 1875 έφυγε για το Παρίσι όπου σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες για τρία χρόνια. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν δίδαξε στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης και στην Οθωμανική Πολιτική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Βασιάδη καθώς και του Ζάππειου Παρθεναγωγείου.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή διαφόρων εμπορικών συγγραμμάτων, από τα οποία όμως μόνο δύο πρόλαβε να εκδώσει : την πρώτη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εμπορική αριθμητική και τη λογιστική. Άφησε πολλά χειρόγραφα εμπορικού δικαίου, εμπορικής αλληλογραφίας και καταστιχογραφίας, όπου διαφαίνεται η ευφυία του.

Το 1881 κι ενώ προοριζόταν από τον Χρηστάκη Ζωγράφο για σημαντική θέση στην Τραπεζιτική αγορά της Κωνσταντινούπολης προσβλήθηκε από την ασθένεια του άνθρακα και απεβίωσε σε ηλικία 36 ετών.

Βιβλίο του είναι το «Εμπορική αριθμητική και λογιστική», που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Βιβλιογραφία

Παπαζήσης Δημήτριος, Βιογραφική συλλογή λογίων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας (Ηπείρου – Θεσσαλίας – Μακεδονίας), Ηπειρωτική Εστία 27 (1978) 981

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 64

Χ.σ., Νεκρολογία Θεοχάρους Ι. Τάγη, Η Ήπειρος, 1 (1910), 41 - 42