ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ (1937 - )

Γεννήθηκε στον Άγιο Μηνά, Ζαγοροχώρι της Ηπείρου. Έζησε στο χωριό της μέχρι την ηλικία των 13 χρόνων. Έπειτα μετέβη στην Αθήνα όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Στα 23 της χρόνια διορίστηκε στο Φορολογικό Εφετείο Αθηνών ως Γραμματέας.

Έχει εκδώσει το βιβλίο «Τέσσερα έως δεκαεπτά» στην Αθήνα το 2011.

Από αυτό παρατίθεται ένα μικρό απόσπασμα :

«Παραμύθια δεν θυμάμαι να μου λέγαν ποτέ κι οι δυο. Τον ρόλο αυτόν τον είχε αναλάβει μια γειτόνισσά μας, η θεία Φιλίππαινα (Ανδρομάχη ήταν τ’ όνομά της, Μάχη τη φωνάζαμε). Με την οικογένεια αυτή δεν είχαμε συγγένεια, ήταν όμως τόσο σφιχτοί οι δεσμοί που είχαμε κι εξακολουθούμε να έχουμε, ώστε είμαστε καλύτερα από συγγενείς.

Η θεία Φιλίππαινα ήταν μια κοντούλα πανέξυπνη γυναίκα, με μεγάλα γαλάζια μάτια, γεμάτη καλοσύνη και τρυφερότητα για τον άντρα της, τον Φίλιππο (Φίλιππα τον φωνάζαμε), τα τρία παιδιά τους, την Ηλέκτρα, τον Δημητράκη και τον Λάκη και την πεθερά της, τη Μυγδάλω (Μαγδαληνή τη λέγανε), μια μεγαλόσωμη παχουλή γυναίκα. Τα δυο πρώτα παιδιά της ήταν μεγαλύτερα από μένα. Ο Λάκης, το στερνοπούλι της, ήταν πολύ μικρότερο κι έστι δεν παίζαμε μαζί. Καμιά φορά όμως πηγαίναμε με τον Δημητράκη να βοσκίσουμε τα κατσίκια και τη Χάιδω.

Το βράδυ όμως και τα τέσσετα γυρίζαμε γύρω της, ώσπου να τελειώσει τις δουλειές της και να καθίσουμε πάνω στα μπάσια, κοντά στ’ αναμένο τζάκι, στο μαντζάτο. Ενώ τα ξύλα τριζοβολούσαν στη γωνιά, άρχιζε πάντα έτσι : «Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά – πολλά χρόνια και ζαμάνια…» κι  αν καμιά φορά σταματούσε για να σκεφτεί κάτι ή να σπρώξει κάποιο δαυλί στη φωτιά και καθυστερούσε να συνεχίσει, τέσσερα στοματάκια φώναζαν «Παρακάτω;».

Βιβλιογραφία

Στεργίου – Μυλωνάκη Αριστούλα, Τέσσερα έως δεκαεπτά, Αθήνα 2011, 90 - 91