ΣΤΑΡΑΣ ΠΥΡΡΟΣ ΓΡ.

Καταγόταν από το Πάπιγκο Ζαγορίου. Ο πατέρας του ήταν Σχολάρχης και τον έπαιρνε μαζί του στα χωριά που υπηρετούσε. Έτσι, ο Πύρρος τελείωσε το Σχολαρχείο. Από μικρή ηλικία ξεχώρισε για την ευφυία και την κλίση του προς τα γράμματα. Πήρε το πτυχίο του δασκάλου από το Διδασκαλείο Ιωαννίνων και διορίστηκε δάσκαλος στο χωριό του. Τη θέση του αυτή αντάλλαξε αργότερα με την – επίσης εκπαιδευτικό - αδερφή του πηγαίνοντας ο ίδιος στον Αετό Θεσπρωτίας. Ακολούθως, υπηρέτησε στο Σταυράκι Ιωαννίνων και στην Ακαδημία Ιωαννίνων. Μετεκπαιδεύτηκε δύο φορές, για ένα χρόνο στη Γεωπονική στα Ιωάννινα και για δύο στα Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά από διαγωνισμό έγινε Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων και υπηρέτησε στις Περιφέρειες Γρεβενών και Πρεβέζης για 15 χρόνια. Συνέβαλε στην ανέγερση διδακτηρίων, στον εμπλουτισμό των σχολείων και την ομαλή λειτουργία τους. Όταν ήταν επιθεωρητής στην Πρέβεζα, βοήθησε στην ανέγερση μνημείου για τη Δέσπω Μπότση στα Ριζά. Όταν συνταξιοδοτήθηκε, έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Επιθεωρητού Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού κι επέδειξε αξιοζήλευτη γενναιότητα, θάρρος και στρατηγική ικανότητα, τα οποία αναγνώρισαν οι προϊστάμενοι αξιωματικοί του. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και διηύθυνε λόχο ανταρτών.

Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, τη μία για το βιβλίο του για τα νυχτερινά σχολεία και την άλλη για τη συλλογή λαϊκού υλικού.

Έγραψε πολλά βιβλία παιδικού, παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου και ήταν ο εμπνευστής του ετησίου πατριδογνωστικού αλφαβηταρίου. Δώρισε 500 αντίτυπα από βιβλία του στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Παπίγκου.

Ανάμεσα στα βιβλία του είναι και τα :

Εισαγωγή εις την Ελληνικήν Λαογραφίαν, Ιωάννινα 1948

17 Διδακτικά παραμύθια, Αθήναι 1950

28 Διδακτικά παραμύθια, Αθήναι 1952

Μερικαί εικόνες από την Παιδαγωγικήν κίνησι Περιφέρειας Γρεβενών (τ. Α’), Αθήναι 1952

45 Διδακτικά παραμύθια, Αθήναι 1953

Μερικαί εικόνες από την Παιδαγωγικήν κίνησι Περιφέρειας Γρεβενών (τ. Β’), Γρεβενά 1956

Μερικαί εικόνες από την Παιδαγωγικήν κίνησι Περιφέρειας Γρεβενών (τ. Γ’), Γρεβενά 1956

Μερικαί εικόνες από την Παιδαγωγικήν κίνησι Περιφέρειας Γρεβενών (τ. Δ’), Κοζάνη 1957

Μερικαί εικόνες από την Παιδαγωγικήν κίνησι Περιφέρειας Γρεβενών (τ. Ε’), Κοζάνη 1957

Μερικαί εικόνες από την Παιδαγωγικήν κίνησι Περιφέρειας Γρεβενών (τ. Στ’), Πρέβεζα 1958

Βιβλιογραφία

Στάρας Νίκος, Πύρρος Γρηγ. Στάρας. Επίτιμος Επιθεωρητής Δημ. Εκπαιδεύσεως, Το Ζαγόρι μας 155 (1991) 13

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 61 – 62