ΣΑΡΔΕΛΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Η οικογένεια Σαρδέλλη που καταγόταν από το Πάπιγκο ήταν οικογένεια δημοσιογράφων. Ο δεύτερος γιος του Ζαχαρία, ο Αριστοτέλης σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ο θάνατος του αδερφού του τον επανέφερε στη Ρουμανία για να συμπαρασταθεί στον πατέρα του. Μετά το θάνατο κι εκείνου ανέλαβε την έκδοση της εφημερίδας «Ίρις», την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας και είχε συνεχίσει ο αδερφός του. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτή. Εξέδωσε κατά καιρούς κι άλλες, όπως τις ρουμανικές «Realitatea» και «Orientul». Συνεργάστηκε και με τον Κώστα Βελέντζα στην έκδοση της «Πολιτικής και Οικονομικής Επιθεώρησης» και στην εφημερίδα «Ακρόπολις».

Ήταν φανατικός πατριδολάτρης, με επαγγελματική συνείδηση, ιδεαλιστής. Αναγκάστηκε από τη ρουμανική νομοθεσία να πολιτογραφηθεί ρουμάνος πολίτης, για να εξακολουθήσει τη σταδιοδρομία του, αλλά εξακολούθησε να υποστηρίζει τα δικαιώματα του απόδημου ελληνισμού με πάθος. Υπήρξε ενεργό μέλος του Εθνικο – αγροτικού Κόμματος του Ιουλίου Μανίου και τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κατά την περίοδο 1928 – 1930. Χρησιμοποίησε τη θέση του για να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους Έλληνες εμπόρους και επαγγελματίες. Η δραστηριότητά του ενοχλούσε τους ρουμάνους και ο Αριστοτέλης Σαρδέλλης έσπευσε να τους απαντήσει με γράμμα σε ρουμανική εφημερίδα :

«Κάθε τίτλος που μου δόθηκε θέλησε να με τιμήσει για τις υπηρεσίες και την αγάπη μου προς τη ρουμανική πατρίδα, αλλά δε θα είμουν άξιος κανενός τίτλου αν έπαυα έστω και για μια στιγμή να μη θεωρώ τον εαυτό μου υπερήφανο για την ελληνική μου καταγωγή».

Η μεταπολεμική καθεστωτική μεταβολή στη Ρουμανία και η διακοπή των επικοινωνιών πιθανότατα οδήγησε στην εκτόπισή του, όπως εκτιμά ο Άλκης Μυρσίνης – Μάνθος.

Βιβλιογραφία

Μυρσίνης - Μάνθος Άλκης, Ηπειρώται δημοσιογράφοι στη Ρουμανία. Θωμάς Πασχίδης , Ηπειρωτική Εστία 245 – 246 (1972) 535 - 536

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 58