ΡΑΠΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (1967 - )
Γεννήθηκε στην Άρτα, αλλά κατάγεται από το Γρεβενίτι. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2008 έκανε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικεύσεως «Κοινωνικές και οικονομικές δομές της παραδοσιακής κοινωνίας» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Νεώτερη και Σύγχρονη ελληνική κοινωνία Ιστορία και Λαϊκός πολιτισμός» στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 2011 είναι Υποψήφιος διδάκτωρ Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή στον Τομέα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το 1990 έλαβε Δίπλωμα ειδικότητας στο άθλημα του Κλασσικού αθλητισμού του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το διάστημα 1992 – 1996 ήταν γυμναστής στον αθλητικό σύλλογο κλασικών αγωνισμάτων Α. Ο. Σπάρτακος Ιωαννίνων. Το 1994 οργάνωσε εργαστήριο χορού στα πλαίσια του προγράμματος «Αερόστατο» (Εκδηλώσεις για το παιδί και όχι μόνο – ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ 1994) στο Πάρκο Πυρσινέλλα.
Από το 1993 έως σήμερα διδάσκει σε τμήματα παραδοσιακού χορού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, οργανώνει παραστάσεις με θεματικές ενότητες για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, διδάσκει σε χορευτικά Συλλόγων, όπως του Εξωραϊστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γρεβενιτίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραμάντων Ιωαννίνων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογγάδων. Από το 2003 είναι Επιστημονικός συνεργάτης «Griechisches Zentrum fur Tanz» του Αμβούργου σε θέματα που άπτονται του παραδοσιακού χορού στην Ήπειρο. Το διάστημα 2001 – 2004 ήταν επιστημονικά υπεύθυνος στη διοργάνωση του Π.Κ.Δ.Ι. του 1ου, 2ου, 3ου και 4ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών στα Ιωάννινα. Επίσης, ήταν επιστημονικά υπεύθυνος για προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, εκπαιδευτής στον Ο.Ε.Ε.Κ. και στο 2ο ΙΕΚ Ιωαννίνων, συνεργάτης με την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, μουσικός στην παραδοσιακή ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Πρέβεζας στα κρουστά.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια, συμπόσια, ημερίδες και συνέδρια ως εισηγητής. Έχει εκπονήσει πολλές ερευνητικές εργασίες, όπως την πτυχιακή εργασία με θέμα «Βοβούσα», στην οποία καταγράφονται χοροί, τραγούδια, ήθη – έθιμα και ενδυμασίες της Βοβούσας, (Τ.Ε.Φ.Α.Α. 1990). Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με θέματα παράδοσης (χορός, τραγούδι, παραμύθι, φωτογραφία, συνεντεύξεις). Δημοσιεύει άρθρα σε περιοδικά, επιμελείται κείμενα, βιβλία και ψηφιακούς δίσκους, όπως τα «Ζίτσα, Καταγραφές τραγουδιών και χορών στη Ζίτσα», «Πογδόριανη, Καταγραφές τραγουδιών στον Παρακάλαμο» και «Προσωπίδες και Τζαμάλες, Αποκριάτικα τραγούδια Ιωαννίνων». Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και ως σύμβουλος σε προγράμματα και έργα. Παράληλλα, πραγματοποιεί εθνογραφικές και λαογραφικές έρευνες στην κοινότητα Περιστερίου, στην Κληματιά Ιωαννίνων και στην Βοβούσα με σκοπό την έκδοση βιβλίου, ψηφιακών δίσκων CD και την παραγωγή ντοκιμαντέρ.
Έχει εκπονήσει τη Διπλωματική εργασία με τίτλο: «Η Αποκριά στην Κοζάνη. Από την τελετουργία στο θέαμα», στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2008. Επίσης, εκπονεί Διδακτορική διατριβή με θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς των Ιωαννίνων: Διαχείριση του παρελθόντος, εθνοτοπικές και πολιτισμικές ταυτότητες», στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Βιβλία του είναι τα :
Η φορεσιά της Βοβούσας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα (υπό έκδοση)
Η υφαντική στη Βοβούσα στον 20ο αιώνα – Άνθρωποι και έργα (υπό έκδοση)