ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ
Κατάγεται από το Πάπιγκο Ζαγορίου και είναι γιος του Ιωάννη Γ. Παπαϊωάνου. Είναι Βιολόγος (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογία Διατήρησης (M.Sc. in Conservation biology, Manchester Metropolitan University, UK) και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα σχετικά με ένα οπληφόρο θηλαστικό της Ελλάδας, το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra). Επίσης, είναι Ιχθυολόγος ΤΕ (ΤΕΙ Μεσολογγίου). Ασχολείται ενεργά με τη διατήρηση της φύσης και τη διαχείριση της άγριας πανίδας για 25 χρόνια και επαγγελματικά για τουλάχιστον 15 από αυτά.
Ανέπτυξε από νωρίς έντονη εθελοντική δράση σε περιβαλλοντικά θέματα τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο μέσα από την Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πρώτα της βήματα (από το 1985) όσο και σε τοπικό επίπεδο με το Σύλλογο Προστασίας της Ηπειρωτικής Φύσης (από το 1986 ως ιδρυτικό μέλος) στην περιοχή καταγωγής του (Κόνιτσα, Ζαγόρι). Συμμετείχε, ως φοιτητής βιολογίας, και στη συνέχεια εργάστηκε ως βιολόγος σε πολλά προγράμματα διατήρησης και διαχείρισης της φύσης, τα οποία επηρέασαν και επηρεάζουν αισθητά θετικά την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τις περισσότερες γνωστές ΜΚΟ για το περιβάλλον στην Ελλάδα (ΕΟΕ, Αρκτούρος, Καλλιστώ, WWF-Ελλάς) και διάφορα γραφεία περιβαλλοντικών μελετών. Εργάστηκε ως συντονιστής, ερευνητής πεδίου, μέλος μελετητικής ομάδας ή ανεξάρτητος ερευνητής-μελετητής σε περισσότερα από 40 προγράμματα/ μελέτες κυρίως σε ορεινές περιοχές, από τα οποία τα περισσότερα αφορούσαν την καταγραφή, διαχείριση και παρακολούθηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε και ασχολείται ερευνητικά και επαγγελματικά εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από τις προστατευόμενες περιοχές και τους οικοτόπους έως την άγρια πανίδα (ερπετά, αμφίβια, πουλιά, θηλαστικά) και κυρίως τα αρπακτικά πουλιά (γυπαετός, ασπροπάρης κά), τα μεγάλα θηλαστικά (πχ αρκούδα) και πολύ περισσότερο τα οπληφόρα θηλαστικά (αγριόγιδο κά). Παράλληλα, ενεργοποιείται για την διάδοση της περιβαλλοντικής πληροφορίας και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των επισκεπτών των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών μέσα από σχετικές δράσεις και προγράμματα, όπως η δημιουργία υλικού και εκθέσεων σε Κέντρα Ενημέρωσης, η δημιουργία και η παραγωγή ενημερωτικών και ερμηνευτικών εντύπων και πινακίδων στην ύπαιθρο, παραγωγή ντοκιμαντέρ κα.
Είναι ενεργό μέλος αρκετών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως είναι η οργάνωση για την διατήρηση του αγριόγιδου. Έχει συνεργαστεί στενά με όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και διατηρεί μια σταθερή συνεργασία με τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, καθώς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. Επίσης, συνεργάζεται στενά με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) στην υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων και έργων στον τομέα του περιβάλλοντος, της αγροτικής ανάπτυξης, του πολιτισμού και της ερμηνείας της φύσης, του αειφόρου τουρισμού και των ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής στη φύση. Είναι επιστημονικός εκπρόσωπος (θέση αμισθί) του νεοσυσταθέντος Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.
Έχει συγγράψει 4 βιβλία και μερικά ακόμα ως συν-συγγραφέας. Έχει 9 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει ένα κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα σε μία Ευρωπαϊκή έκδοση σχετικά με τη διαχείριση των οπληφόρων θηλαστικών στην Ευρώπη. Επίσης, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων για το φυσικό περιβάλλον σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες τοπικού ή εθνικού χαρακτήρα και έχει συμμετάσχει και στη δημιουργία περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ. Έχει παρακολουθήσει ή έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πάρα πολλά συνέδρια, σεμινάρια, workshops, συναντήσεις σχετικά με τη διαχείριση και προστασία της φύσης και των ειδών πανίδας, καθώς και για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Ως επιστήμονας, ερευνητής πεδίου, ορειβάτης, φωτογράφος φύσης, περιηγητής, φυσιοδίφης και μόνιμος κάτοικος μιας από τις σημαντικότερες ορεινές περιοχές της χώρας, διαθέτει μια εξαιρετική γνώση της φύσης και της τοπικής κουλτούρας σε ολόκληρη την Ήπειρο και ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου. Ως ορειβάτης γνωρίζει τα περισσότερα από τα μονοπάτια της Ηπείρου και της Βόρειας Πίνδου, ενώ άλλα ενδιαφέροντά του σχετίζονται με τη φωτογραφία φύσης, καγιάκ, παραδοσιακές τοπικές κουλτούρες, μελισσοκομία και αγροτικές δραστηριότητες περιορισμένης κλίμακας.
Στα έργα του εντάσσονται τα ακόλουθα βιβλία:
Παπαϊωάννου Χαρητάκης & Βακάλης Αθανάσιος, Κόνιτσα, Μεθόριο Κάλλος» Φωτογραφικό Λεύκωμα Κόνιτσας, ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Νομαρχία Ιωαννίνων 2010.
Παπαϊωάννου Χαρητάκης & Χρήστου Βασίλης Οικοτουριστικός Οδηγός Μαστοροχωρίων- Κόνιτσας. ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Νομαρχία Ιωαννίνων 2010.
Παπαϊωάννου Χ., Το Πάπιγκο και τα βουνά του, WWF Ελλάς, 22007.
Παπαϊωάννου Χ., Αγριόγιδο, στα όρια της επιβίωσης, 22005
Παπαϊωάννου Χ., Το Πάπιγκο και τα βουνά του, ΕΦΟΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΝΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΠΙΓΚΟΥ, ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΧ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. 2004.
Παπαϊωάννου Χ., Αγριόγιδο, στα όρια της επιβίωσης, ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. 2003.
Παπαϊωάννου Χ., Φύση και πολιτισμός στο Ζαγόρι, WWF Ελλάς 2003
Παπαϊωάννου Χ. Προστατευόμενη περιοχή Βόρειας Πίνδου. ΥΠΕΧΩΔΕ, Ν.Α.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, 2001.
Κατή Β., Παπαϊωάννου Χ., Τζιόβας Κ. & Χρήστου Β., Εθνικοί Δρυμοί Βίκου- Αώου & Πίνδου - Βάλια – Κάλντα, Ν.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ 2001