ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ (1928 - )
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από το Τσεπέλοβο του Ζαγορίου. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα από το 1949 ως το 1955 με δασκάλους το Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική και το Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική. Αποφοίτησε με 4 βραβεία στην ξυλογραφία και χαλκογραφία.
Δίδαξε ως βοηθός του δασκάλου του Γιάννη Κεφαλληνού για 2 χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές του με ιταλική υποτροφία στην Περούτζια, ειδικεύτηκε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη χαρακτική στο Ουρμπίνο της Ιταλίας, στην εικονογράφηση βιβλίου στο Εθνικό Ίδρυμα Τέχνης της ίδιας πόλης και στους μοντέρνους εκτυπωτές στο Ινστιτούτο Ριτσόλι του Μιλάνου. Το 1962 ίδρυσε το Grafic Olimpia και ασχολήθηκε με εκδόσεις τέχνης.
Τιμήθηκε με βραβεία στην Αλεξάνδρεια, στη Βαρκελώνη, στο Μόντε Κάρλο. Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ιταλία, στην Ελλάδα (τις περισσότερες στην Γκαλερί Αργώ 1977, 1983, 1989, 1993, 1995), στην Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τη Γαλλία, σε σημαντικούς χώρους ακόμη και σε μουσεία και σε ομαδικές σε όλο τον κόσμο. Το σπίτι του στο Μιλάνο υπήρξε τόπος καλλιτεχνικών συναντήσεων μιας ομάδας Ελλήνων δημιουργών με τους Ακριθάκη, Θόδωρο, Παύλο, Τάκη, Τσόκλη, Φασιανό.
Υπήρξε φίλος του Ρίτσου που έγραψε ποίημα για τη δουλειά του. Μαζί του δημιούργησε το 1981 τις λιθογραφίες του «Ο κόσμος είναι ένας». Το 1984 φιλοτέχνησε την έκδοση «Ο κόσμος βλέπει» του Οδυσσέα Ελύτη με τη συμβολή της Γκαλερί Αργώ και με επίσημη παρουσίαση και έκθεση έργων του στο Μουσείο Μπενάκη. Το 1993 εργάστηκε στο ποιητικό κείμενο «Ανάβασις» του Γάλλου νομπελίστα Σαιν-Τζων Περς. Φιλοτέχνησε πολλά άλλα ανάλογα συλλεκτικά λευκώματα τέχνης.
Στο έργο του αναφέρονται πολλές εκδόσεις, όπως το βιβλίο «Φανταστική Τέχνη» του Πάολο Μπελίνι με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στους Λαμς, Μάττα και Πέτρο. Δημιουργήθηκαν συλλογές στην Ιταλία και Ελλάδα που είναι επισκέψιμες για το κοινό.
Από την ποιητική του συλλογή παρατίθεται το ποίημά του «Χρυσόφτερα της σκέψης» :
Χρυσόφτερα της σκέψης
Πού είναι τα τραγούδια με τις δροσερές χλόες
Τα γράμματα άδεια σαν την καρδιά μου
Πού είναι οι δύο άνοιξες των τραγουδιών σου
Δεν γράφεις πια, δεν μου μιλάς πια
Αφροδίτη έρωτα αλγινέ
Κι απ’ το άσπρο στήθος έπεσε το τελευταίο άστρο
γλυκύτατος ο αναστεναγμός
μακριά οι αγκαλιασμένες φωνές
άστεγες σβήνουν μέσα στην νύχτα
Θα σου δώσω το μαύρο
δώσε μου το άσπρο
και τον κίνδυνο της οπτασίας
Τώρα νιώθω το φλάουτο της ανατολής
Πώς πάσχοντας το διαρκές περνάει,
ζωγραφίζει ο ουρανός χρώμα ματωμένο
δίνει η λάμψη ό,τι γύρεψα
Δόξα κυριαρχεί σε κάθε καλοκαίρι
Βιβλιογραφία
Φερεντίνου Βικτώρια, Πέτρος (Παπαβασιλείου). Η ζωή και το έργο ενός Τσεπελοβίτη δημιουργού, Εν Τσεπελόβω, 13 (2013) 31 - 33
Χ.σ., Πέτρος Παπαβασιλείου. Ο Έλλην που έγινε γνωστός στην Ευρώπη με τη ζωγραφική, με την τέχνη του, Εν Τσεπελόβω 12 (2012) 2 - 4