ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ.

Γεννήθηκε στο Κρούσεβατς της Γιουγκοσλαβίας, αλλά καταγόταν από γονείς από την Αρίστη. Έλαβε την εγκύκλιο μόρφωση στο Πάπιγκο Ζαγορίου και στη Θεσσαλονίκη στο Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Κατόπιν, σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και διορίστηκε βοηθός στο εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια. Το 1954 και για τέσσερα χρόνια παρακολούθησε μαθήματα στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης.

Από το 1958 έως το 1969 βρισκόταν στο Φαρμακευτικό Ινστιτούτο του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κάνοντας ερευνητικές εργασίες κοντά στον Καθηγητή Buechi. Το 1961 αναγορεύτηκε Διδάκτορας των Φυσικών Επιστημών Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, όπου και διορίστηκε Επιμελητής Ερευνητής. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1969, όταν και διορίστηκε Καθηγητής στην έδρα Φαρμακοτεχνίας και Φαρμακευτικής Τεχνολογίας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε μέλος της International Association from Pharmaceutical Technology, Mainz Western Germany και της Deutche Gesellschaft für chemisches Apparatewesen, Frankfurt am Mainz, Bundesrepublik Deutschland.

Δημοσίευσε δεκάδες επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες για θέματα Φαρμακοτεχνίας, ελέγχου φαρμάκων και Φαρμακευτικής Χημείας. Εστίασε στην τεχνολογική αξιοποίηση προϊόντων κατεργασίας φυτικών δρογών της ελληνικής χλωρίδας, στο ρόλο βοηθητικών φαρμακευτικών ουσιών στη μορφοποίηση των φαρμάκων και της ίδιας της μορφοποίησης στην ποιότητα και ιδιότητες της φαρμακομορφής, στη βελτίωση μεθόδων ελέγχου των φαρμακομορφών και στη βελτίωση και τυποποίηση γαληνικών σκευασμάτων.

Έχει εκδώσει τα συγγράμματα :

Συνταγοτεχνία, Συνταγογραφία, Φαρμακοτεχνικές Μορφές

Φροντιστηριακές και Εργαστηριακές Ασκήσεις Συνταγοτεχνίας

Φαρμακευτική Τεχνολογία

Εργαστηριακές Ασκήσεις Φαρμακευτικής Τεχνολογίας.

Βιβλιογραφία

Πέτσας Φ. Μ. – Σαραλής Γ. Α., Αρίστη και Δυτικό Ζαγόρι, Αθήναι 1982, 327 – 331

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων περιοχής Ζαγορίου. Από το Μεθόδιο Ανθρακίτη ως σήμερα, Γιάννινα 1990, 43 - 44