ΞΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α. (1910 - 1983)

Καταγόταν από την Ελάτη (Μπούλτση) Ζαγορίου. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του κι έπειτα φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Ιωαννίνων. Αποφοίτησε με άριστα κι εργάστηκε για να διάστημα στον «Κήρυκα» του Δημ. Πανίδη. Ωστόσο, σύντομα εγκατέλειψε την απασχόληση αυτή και προσλήφθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Περιγράφεται ως καλλιεργημένος, σεμνός, μακρόθυμος, μεγαλόψυχος, με φωτεινό πνεύμα, γεμάτος ζωντάνια κι ενεργητικότητα. Υπήρξε μελετηρός, με βαθιά κρίση και ακέραιος χαρακτήρας.

Παράλληλα, ήταν λάτρης του χωριού του. Εργάστηκε με ζήλο για την πρόοδο της Ελάτης και πρωτοστατούσε σε κάθε ενέργεια γι’ αυτήν. Μετά τη συνταξιοδότησή του αναμείχθηκε στα κοινοτικά κι εκλέχτηκε Κοινοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος. Είχε σημαντική προσφορά στον τόπο του. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ανοικοδόμηση της κεντρικής ιστορικής εκκλησίας της Ελάτης μετά τον εμπρησμό της.

Για την ιδιαίτερη πατρίδα του έγραψε την ιστορική μονογραφία «Η Μπούλτση: (τώρα Ελάτη)», όπου υπάρχει πλούσιο υλικό συγκεντρωμένο με αγάπη και υπευθυνότητα από έναν ευσυνείδητο ερευνητή.

 

Βιβλιογραφία

Πασχάλης Πέτρος, Πρωινός Λόγος, Τρίτη 19 Ιουλίου 1983, σελ. 2

Στάρας Νίκος, Γιάννης Α. Ξυνός, Το Ζαγόρι μας, 66 (1983) 14

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 41