ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. (1932 - 2008)

Γεννήθηκε στο Δίλοφο Ζαγορίου. Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων κι έπειτα φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Το διάστημα 1959 – 1962 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΜΙΤ των Η.Π.Α. όπου ειδικεύτηκε στην Υδροδυναμική – Υδραυλική. Έλαβε τα πτυχία M. Sc. και Sc. D. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως Research Assistant πρώτα στο ΜΙΤ κι έπειτα στην εταιρία Bechtel, S. Fr. Cal.

Από το 1964 έως το 1975 υπήρξε μελετητής υδραυλικών έργων στην Αθήνα και επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Το 1970 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Έκτακτος Καθηγητής στην έδρα της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Υδραυλικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια εκλέχτηκε Έκτακτος, Μόνιμος και Τακτικός Καθηγητής. Διετέλεσε, επίσης, εντεταλμένος Καθηγητής στην έδρα Υδρολογίας και Υδραυλικών έργων Ι.

Παράλληλα με την επιστημονική του δραστηριότητα προσέφερε και σημαντικό διοικητικό έργο. Διετέλεσε Συγκλητικός στο ΕΜΠ, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντής του τομέα ΥΠΥΘΕ, Πρύτανης του ΕΜΠ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Διετέλεσε δύο φορές Υπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών. Σημαντική προσφορά είχε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, της οποίας ήταν ισόβιο μέλος από το 1985.

Βιβλία του είναι τα :

Μαθήματα Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Υδραυλικής (τεύχος Α’), Αθήναι 1972

Μαθήματα Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Υδραυλικής (τεύχος Β’), Αθήναι 1973

Υπόμνημα σταδιοδρομία και επιστημονικών εργασιών, Αθήναι 1973

Βιβλιογραφία

Μπαλοδήμος Διονύσιος, Γεώργιος Κ. Νουτσόπουλος, Το Ζαγόρι μας 359 (2008), 17

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 41