ΛΩΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ Δ.

Γεν­νήθηκε στην Κοσμηρά Ιωαννίνων, αλλά καταγόταν από το Ζαγόρι. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή στην Αθήνα. Ακολούθως σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό στη Θεολογία. Το διάστημα 1933 – 1934 εργάστηκε ως επιμελητής σπουδών στη Ριζάρειο Σχολή και από το 1935 στο Κολλέγιο Αθηνών ως Καθηγητής αρχαίων και νέων ελληνικών, ιστορίας και θρησκευτικών. Από το 1946 ως το 1949 έκανε με υποτροφία θεολογικές σπουδές στο Emory University της Georgia εστιάζοντας στη Δογματική, τη Συμβολική, την Ηθική και την Ιστορία των δογμάτων. Παράλληλα, παρακολούθησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο μαθήματα Φιλοσοφίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα προσελήφθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, συντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία» κι επιμελητής ύλης της «Θεολογίας» έως το 1956. Από το Μάρτιο του 1950 ήταν και Καθηγητής του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου της Ριζαρείου Σχολής. Ταυτόχρονα, δίδασκε θρησκειολογία στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, στην οποία το 1954 έγινε Υποδιευθυντής και το 1959 Διευθυντής. Εξακολούθησε την κατάρτισή του μεταβαίνοντας στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου παρακολούθησε τον Καθηγητή της Δογματικής Michael Schmaus, και στο Harvard University για φιλοσοφικά και παιδαγωγικά μαθήματα.

Υπήρξε μέλος της Ενώσεως Αποφοίτων της Ριζαρείου Σχολής, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, συνεργάτης της Θρησκευτικής και Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας κλπ.

Δημοσίευσε πολλά άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και της Αμερικής.

Από την εργογραφία του ξεχωρίζουν τα :

Αι κοινωνικαί ιδέαι των Τριών Ιεραρχών, Θεσσαλονίκη 1937

Η Ανάστασις του Κυρίου και αι γυναίκες, Αθήναι 1942

Μαθητικές πνοές, Αθήναι 1943

Ο Χριστός και το εγκόσμιο κακό, Αθήναι 1943

Αι θρησκευτικαί ιδέαι του Νεόφυτου Δούκα, Νέα Υόρκη 1949

Τρεις πληγαί της εκπαιδεύσεως. Α’ Ορθογραφία, Αθήναι 1951

Το εκπαιδευτικό πρόβλημα των Ελλήνων της Αμερικής, Αθήναι 1952

Ορθόδοξος ανατολική εκκλησία και οικουμενική κίνησις, Αθήναι 1953

Η περί της θείας του Χριστού κενώσεως θεωρία, Αθήναι 1954

Ιστορική εισαγωγή εις το πρόβλημα των Ελλήνων της αμαρτίας, Αθήναι 1954

Περί το πρώτον σύμβολον της πίσεως, Αθήναι 1958

Εσχατολογία και Ιστορία, Αθήναι 1958

Θύραθεν και Χριστιανική περί της ιστορίας αντίληψις, Ιωάννινα 1961

Δογματικαί μελέται Α’, Ιωάννινα 1967

Βιβλιογραφία

Λώλης Σοφοκλής Δ., Σοφοκλής Δ. Λώλης (Σπουδαί – Συγγράμματα – Δράσις), Ιωάννινα 1968