ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Δ. (1889 - 1967)
Γεννήθηκε στο χωριό Άνω Πεδινά Ζαγορίου. Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος και διατηρούσε Τραπεζικό Γραφείο στην Άρτα. Ο Σπύρος έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του και συνέχισε στο Γυμνάσιο Άρτας. Όταν αποφοίτησε, ο πατέρας του τον έστειλε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σμύρνη, στην Αγγλική Εμπορική Σχολή Μπάξερ. Εντούτοις, το ενδιαφέρον του ήταν επικεντρωμένο στη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία.
Από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στις Αθηναϊκές εφημερίδες «Εμπρός» και «Πατρίς». Κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου ήταν πολεμικός ανταποκριτής στο Μέτωπο. Το 1914 ήταν Λοχίας Πυροβολικού στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, πήρε μέρος σε πολλές μάχες, διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε. Διετέλεσε για ένα διάστημα Υπασπιστής του Υπουργού Στρατιωτικών της Αυτόνομης Ηπείρου, του Συνταγματάρχη Δημ. Δούλη.
Μετά το τέλος του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, κατά το οποίο επέστρεψε στη δημοσιογραφία, έγινε Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Διαχειρίσεως στη Μικρασιατική Εκστρατεία και τελικά μονιμοποιήθηκε στο στρατό υπηρετώντας σε διάφορες φρουρές, όπως της Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Αθήνας. Αν κι έγινε Υπολοχαγός και έπειτα Λοχαγός, το 1934 παραιτήθηκε και στράφηκε ξανά στη δημοσιογραφία.
Υπήρξε ελεύθερος συντάκτης σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδωσε και δική του εφημερίδα με τίτλο «Αγών». Η εφημερίδα παρά τα φτωχά οικονομικά μέσα πήγε καλά. Διακρινόταν από μαχητική αρθρογραφία, η οποία οδήγησε στο κλείσιμό της από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τον Λαμπρίδη μέσα στην ανεργία, τον πόλεμο και την κατοχή, αλλά και τα προβλήματα υγείας που τον βασάνιζαν. Αναζητούσε εργασία παντού εργαζόμενος ακόμη και ως διορθωτής σε εκδοτικό οίκο προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία.
Το 1952 έγινε συνεργάτης στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Για δέκα χρόνια ασχολήθηκε με θέματα ιστορικά, εθνικά, λαογραφικά, ενώ έκανε συνεντεύξεις με πολιτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες κι άλλες προσωπικότητες που μεταδίδονταν από το ραδιοφωνικό σταθμό των βραχέων. Επανέκδωσε την εφημερίδα του «Αγών» για ένα δυο χρόνια για να ικανοποιήσει την τάση του για το γράψιμο.
Μετά την απώλεια της συζύγου του το 1954 κλονίστηκε και η δική του υγεία. Αμέλησε το συγγραφικό του έργο, το οποίο διασκορπίστηκε. Μάλιστα, είχε γράψει βιβλίο για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα με πλούσια αυθεντικά και ανέκδοτα στοιχεία και φωτογραφίες. Ωστόσο, κι αυτό χάθηκε στο ΓΕΣ που είχε αναλάβει την έκδοσή του. Πέθανε στην Αθήνα σε μια κλινική.
Βιβλιογραφία
Παρασκευαΐδης, Μ., Σπύρος Λαμπρίδης. Ένας ξεχασμένος Ηπειρώτης δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ηπειρωτική Εταιρεία ΙΗ’/177 (1991) 310-312
Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 33