ΚΑΤΣΕΛΗΣ ΠΕΛΟΣ (1907 - 1981)

Γεννήθηκε στο Νισλί της Σμύρνης, αλλά ο πατέρας του, ο οποίος ασχολούνταν με εμπορικές επιχειρήσεις, καταγόταν από τα Κάτω Σουδενά (Πεδινά) και η μητέρα του από το Σομποτσέλι. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έπειτα παρακολούθησε την Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και σπούδασε σκηνοθεσία στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Το 1929 εμφανίστηκε ως ηθοποιός στον Οθέλλο στο ρόλο του Ιάγου, ενώ τον επόμενο χρόνο σκηνοθέτησε κι ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ζωντανό πτώμα». Υπήρξε Διευθυντής και σκηνοθέτης στο «Άρμα Θέσπιδος», Διευθυντής και συνεργάτης σε πολλούς θιάσους, σκηνοθέτης της Λυρικής Σχολής, συνεργάτης στο Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 1957 ίδρυσε τη δική του Δραματική Σχολή. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη κριτική θεάτρου, τη λογοτεχνία και τη μετάφραση θεατρικών έργων.

Συγχρόνως, εξάσκησε τη δημοσιογραφία και ήταν ανταποκριτής Αθηναϊκής εφημερίδας. Διώχτηκε από την Αυστρία, όταν έγραψε εναντίον του ναζισμού. Στην Αθήνα συνελήφθη από τους κουΐσλιγκ του Ι. Ράλλη.

Βιβλιογραφία

Θεοδώρου Σάββας, Μνήμη Λογίων του Ζαγορίου του αιώνα που πέρασε, Το Ζαγόρι μας, 262 (2000) 10

Πελεκούδας Στέφανος, Πέλος Κατσέλης, Το Ζαγόρι μας, 43 (1981) 15

Σουσιόπουλος Διομήδης Ν., Πέλος Κατσέλης (1907 – 1981), Το Ζαγόρι μας, 194 (1994) 8

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 26