ΚΑΒΑΓΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καταγόταν από τους Ασπραγγέλους (Δοβά) Ζαγορίου. Είναι από τούς γνωστότερους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου. Aρχικά ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, στην οποία ποτέ δεν έπαψε να επιδίδεται με επιτυχία. Φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί και βραβευτεί σε εκθέσεις και έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Aπό τη φωτογραφία πέρασε στον κινηματογράφο. Σπούδασε σκηνοθεσία, αλλά τελικά τον κέρδισε πάλι η φωτογραφία. Γύρισε ως οπερατέρ εβδομήντα σχεδόν ταινίες μεγάλου μήκους και πολλές μικρού μήκους, ντοκυμαντέρ κτλ. Παράλληλα, σκηνοθέτησε και μερικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκυμαντέρ καθώς και ταινίες κινούμενων σχεδίων. Διδάσκει πάρα πολλά χρόνια φωτογραφία και τεχνική της λήψης στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Aρκετοί γνωστοί οπερατέρ υπήρξαν μαθητές του ή βοηθοί του.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχει κάνει φωτογραφία είναι οι : Άρης Βελουχιώτης: Το δίλημμα, Αγόρια στην πορνεία, Αλληγορία, Αμαρτίες γονέων (1963), Ανατολική περιφέρεια, Αννίτα, η διεφθαρμένη, Βάνα, Γιατί με πρόδωσες, Γυμνή χίμαιρα, Διαμάντω, Διψασμένη για αγάπη, Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός, Δωμάτιο 69, Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα, Εις θάνατον (1967), Ερωτικά ζευγάρια, Ευχή και κατάρα, Η Σμυρνιά, Η αστεφάνωτη, Η βίλα της Μαρτίν, Η βαρώνη και ο Προκόπης, Η θυρωρίνα, Η μοίρα μιας γυναίκας, Η περιπτερού, Κέρατο στο κέρατο, Λάουρα (1968), Λουίζα (1966), Μάθε παιδί μου γράμματα, Μάρα η τσιγγάνα, Με λύγισε η φτώχεια, Με πότισες φαρμάκι, Μείνε κοντά μου αγαπημένε, Μια μάνα κατηγορείται, Μοντέλο, Νατάσα, Ο αδελφός μου ο τροχονόμος, Οι ασυνείδητοι, Οι νέοι θέλουν να ζήσουν, Οι ξενιτεμένοι, Οι τρεις σωματοφύλακες (1962), Οι υπερήφανοι, Ουδείς αναμάρτητος, Παράνομα ζευγάρια, Πειραιάς ώρα 07.30, Περιφρονημένη αγάπη, Πολύτοπο Μυκηνών '78, Πρέπει να ζήσεις τίμια, Προμηθεύς εναντιοδρόμων, Προξενήτρα πράκτωρ 017, Ρεπό (1982), Σέργιος και Άννα, Σαράντα παλικάρια, Στο υπόγειο της Λόλας, Τερέζα (1963), Το βλακόμουτρο, Το γυμνό κορμί της για δόλωμα, Το εισπρακτοράκι, Το καλοκαίρι της οργής, Το καρπουζάκι, Το λάθος, Το μυστικό μιας μητέρας, Το παιδί του μεθύστακα, Το προφητικό πουλί των θλίψεων του Πάουλ Κλέε, Τώρα θέλω τώρα, Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες, Χίλια κυβικά τρέλλα.

Έχει γράψει τα βιβλία :

Η τέχνη του οπερατέρ, Αθήνα 1978

Ο κινηματογράφος χωρίς μυστικά και η τέχνη του οπερατερ, Αθήνα

Έτοιμοι…μοτέρ…πάμε, Αθήνα 1994

 

Βιβλιογραφία

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 25