ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Ο Φίλιππος Εμμανουήλ κατάγεται από τον Ελαφότοπο (Τσερβάρι) Ζαγορίου. Σπούδασε φιλοσοφία και παιδαγωγική στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Ειδικεύτηκε στην συγκριτική μελέτη των ιστορικών, φιλοσοφικών και κοινωνικών βάσεων των εκπαιδευτικών συστημάτων με έμφαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δίδαξε στο Columbia University για αρκετά χρόνια. Οργάνωσε και διηύθυνε το πρώτο Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων, το οποίο αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως Παιδαγωγική Ακαδημία. Μάλιστα, η Ακαδημία αργότερα ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κολλέγιο Βοστώνης. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Παιδείας και Ελληνικών Γραμμάτων στο Δυτικό Ημισφαίριο – των Ελληνοαμερικανών Κοινοτήτων που ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης, διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά του Ηπειρώτη Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως  Αθηναγόρα. Αργότερα, δίδαξε στη Washington στο Τμήμα Γενικών Σπουδών του G. W. University συγγράφοντας παράλληλα μελέτες της ειδικότητάς του.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην Αθήνα κι έκανε συστηματική έρευνα εκδίδοντας τη μελέτη «Η Ελληνική Ανωτάτη Παιδεία και το «Αττικόν Πανεπιστήμιον» το 1975. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για θέματα που αφορούν στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία του, όπως το «Η έννοια της παραδόσεως και η Ήπειρος» (1980) και το «Ελληνική Κοινωνία και Πανεπιστημιακή Παιδεία» (1983), όπου καταγράφει τα πορίσματα και τις διαπιστώσεις του για την ελληνική πανεπιστημιακή παιδεία της εποχής.

Βιβλιογραφία

Θεοδώρου Σάββας, Μνήμη Λογίων του Ζαγορίου του αιώνα που πέρασε, Το Ζαγόρι μας, 262 (2000) 11

 Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 20