ΔΟΥΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (; - 1999)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καπέσοβο Ζαγορίου. Στο χωριό του τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και έπειτα τη Ζωσιμαία Σχολή στα Ιωάννινα. Το 1942 μετέβη στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Ακολούθως, διορίστηκε στην Περιφέρεια Φιλιατών όπου δίδαξε για 9 χρόνια, στην περιφέρεια Κουρέντων για 12 χρόνια και στα Πεστά για 3. Εργάστηκε στο Γραφείο Επιθεωρήσεως στα Ιωάννινα και στη συνέχεια διετέλεσε Διευθυντής στο 2ο Σχολείο Ηγουμενίτσας. Αφού έγινε Επιθεωρητής Φιλιατών ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Καπλάνειο Σχολή Ιωαννίνων.

Διακρίθηκε για το ήθος του και την παιδαγωγική του ικανότητα. Μετά τη συνταξιοδότησή του πέρασε τον περισσότερο καιρό στο Καπέσοβο. Αναμείχθηκε στα κοινά του χωριού του και διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος και μέλος της Εφοροεπιτροπείας του Κληροδοτήματος Πασχάλη.

Κατά την περίοδο της παραμονής του στα Πεστά προλόγισε κι επιμελήθηκε το βιβλίο «Η μάχη των Πεστών», το οποίο ιστόρησε ο Αθανάσιος Τριγωνίδης. Το  βιβλίο γνώρισε και δεύτερη έκδοση.

Βιβλιογραφία

Ντιναλέξης Απόστολος, Ελευθέριος Αν. Δούκας, Το Ζαγόρι μας, 247 (1998) 15

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 19