ΔΟΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (1932 - )

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα, αλλά κατάγεται από τα Άνω Σουδενά Ζαγορίου. Το 1950 περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και έπειτα σπούδασε Κτηνιατρική στην Ιταλία έως το 1956. Το 1958, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, τοποθετήθηκε στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Κήπων Ζαγορίου. Το 1960 παρακολούθησε με υποτροφία τις εργασίες του Κτηνιατρικού Μικροβιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.  Το 1962 έλαβε υποτροφία και εξειδικεύτηκε στην Υγειονολογία και τη Μικροβιολογία στην Ιταλία. Τον 1965 τοποθετήθηκε στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων και το Ακαδημαϊκό Έτος 1978-79 υπήρξε ειδικός επιστήμονας στην έδρα της Πειραματικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1984 έγινε Επίκουρος Καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 1988 παρακολούθησε με εκπαιδευτική άδεια Πειραματική Φυσιολογία στην Ιατρική Σχολή και το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Brescia στην Ιταλία.

Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η διάκριση της Οργανωτικής Επιτροπής του ΧΧ Παγκοσμίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η Ειδική αμοιβή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και Αναπτύξεως, το εύσημον πολυετούς προσφοράς από την Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το εύσημον προσφοράς στο θεσμό των Σεμιναρίων Μικροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπήρξε Τακτικό μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, μέλος της American Society from Microbiology, του World’s Poulty Science Association, της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελληνίου Ενώσεως Κτηνιάτρων.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών

Μερικά από τα βιβλία του είναι τα ακόλουθα :

Επί της παρασιτικής βρογχοπνευμονίας των προβάτων (με συνεργασία Κ. Περδίκη), Αθήνα 1963

Ασθένειαι των πουλερικών, Αθήνα 1964

Καισαρική τομή αγελάδων (με συνεργασία Μ. Αγγέλη, Ι. Γκιώκα), Αθήνα 1964

Η παραγωγή χοιρείου κρέατος εν Ελλάδι, Ιωάννινα 1968

Μυκοπλάσμωσις των πτηνών, Αθήνα 1969

Μέτρα κατά των Σαλμονελλώσεων των πτηνών εν Ελλάδι, Ιωάννινα 1976

Εργαστηριακή διαγνωστική νοσημάτων πτηνών, Ιωάννινα 1976

Η Μυκοπλάσμωσις των πτηνών ως εμφανίζεται σήμερον, Ιωάννινα 1976

Υγιεινομική επιθεώρηση των πτηνών, του κρέατος και της υγιεινής διαθέσεως, Ιωάννινα 1977

Υγιεινομικαί μικροβιολογικαί εξετάσεις τροφίμων, γάλακτος, υδάτων, Ιωάννινα 1979.

Η φυσιολογία του πεπτικού συστήματος (με συνεργασία Βεζυράκη Π., Βαδαλούκα Β.), Ιωάννινα 1980.

Πειραματική χρήση της απραμυκίνης κατά της κολοβακτηρηδιάσεως των κρεοπαραγωγικών ορνιθίων, Αθήνα 1982

Διατροφή και καρκινογένεση (με συνεργασία Καλλίστρατου Γ., Ευαγγέλου Α.), Αθήνα 1984

Η κτηνιατρική στην Ελλάδα, Ιωάννινα 1985

Βιβλιογραφία

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 17-18