ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. (1879 - 1967)

Γεννήθηκε στα Άνω Πεδινά (Άνω Σουδενά) Ζαγορίου. Σε μικρή ηλικία ακολούθησε τον πατέρα του που εγκαταστάθηκε στην πόλη Μοναστήρι της Μακεδονίας, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Ακολούθως, φοίτησε για δύο χρόνια στο Εμπορικό και Πρακτικό Λύκειο Στεφάνου Δούκα στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε τον τραπεζικό κλάδο και διορίστηκε στην Τράπεζα Θεσσαλονίκης. Μετά προσλήφθηκε σε παράρτημα της Τράπεζας της Ανατολής αρχικά ως τμηματάρχης κι έπειτα ως Διευθυντής στο Μοναστήρι και τη Μυτιλήνη.

Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ασχολούνταν και με τη δημοσιογραφία. Έγραφε με διάφορα ψευδώνυμα, όπως το «Πυγμαλίων», στην εφημερίδα «Νέα Αλήθεια». Στο Μοναστήρι ίδρυσε την εφημερίδα «Φως», στην οποία αρθρογραφούσε τακτικά μέχρι την κατάληψη της πόλης από τους Σέρβους. Ταυτόχρονα, έγραφε και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες. Εντούτοις, η αρθρογραφία του κατά της προπαγάνδας του Νεοτουρκικού Κομιτάτου οδήγησε στη φυλάκισή του τον Οκτώβριο του 1912. Τελικά αποφυλακίστηκε με την παρέμβαση των προξένων Γαλλίας και Ρωσίας αλλά κι εξαιτίας της προσέγγισης των ελληνικών στρατευμάτων στη Φλώρινα.

Στο Μοναστήρι συμμετείχε στην ίδρυση και οργάνωση ηθικοπλαστικών και εθνικών συλλόγων, όπως του Συλλόγου Φιλομούσων, με χρήματα του οποίου αγοράστηκαν τα πρώτα όπλα των Μοναστηριωτών Ελλήνων εναντίον των Βουλγάρων. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης των Αρχιερέων και Προξένων της Ελλάδας, ως έφορος των Εθνικών οικοτροφείων και μέλος εξελεγκτικών επιτροπών της διαχειρίσεως Ευαγών Ιδρυμάτων της ελληνικής Κοινότητος Μοναστηρίου. Στη Μυτιλήνη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 πρωτοστάτησε στην ίδρυση και οργάνωση της «Παλλεσβιακής Επιτροπής Προσφύγων» βοηθώντας χιλιάδες πρόσφυγες.

Έγραψε το «Όσα έγραψα στο Μοναστήρι 1903 – 1912» που εκδόθηκε από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών καθώς και το «Νεόφυτος Δούκας ο Επάνω Σουδενίτης» που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1946.

Βιβλιογραφία

Θεοδώρου Σάββας, Μνήμη Λογίων του Ζαγορίου του αιώνα που πέρασε, Το Ζαγόρι μας, 261 (2000) 11

Λαμπρίδης Στάθης Δ., Ο Νίκος Γεωργιάδης και το ανέκδοτο πνευματικό του έργο, Το Ζαγόρι μας, 39 (1981) 2

Λαμπρίδης Στάθης Δ., Ο Πάνω – Σουδενιώτης Νικόλαος Χ. Γεωργιάδης, Το Ζαγόρι μας, 83 (1985) 12, 84 (1985) 12, 85 (1985) 4

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 13