ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (1933 - )

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή, αλλά κατάγεται από την Ελάτη (Μπούλτση) Ζαγορίου. Είναι κόρη του Απόστολου Αντωνιάδη, που εξέδωσε στην Κομοτηνή το 1926 την παλαιότερη εφημερίδα της Θράκης, την «Πρωΐα».

Από το 1951 η Ελένη Αντωνιάδου ανήκε στο συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας και από το 1959, μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα της, ανέλαβε τη διεύθυνσή της. Το 1996 αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος μετά απο 70 χρόνια έκδοσης και συνταξιοδοτήθηκε.

Πέρα από την εφημερίδα υπηρέτησε την πόλη επί 24 χρόνια ως εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος. Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε Γραμματέας, Αντιπρόεδρος, ενώ το διάστημα 1986-89 διετέλεσε Πρόεδρος. Ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δήμου Κομοτηνής.

Υπήρξε επί 20 χρόνια Γραμματέας και έπειτα Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ενώσεως Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου» με έδρα την Αθήνα, ανταποκρίτρια του Πρακτορείου ASS-PRESS και του REUTERS. Από το 1954 έως το 1967 υπήρξε Ανταποκρίτρια των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή» του συγκροτήματος Βλάχου και το 1958 ήταν Διευθύντρια του Γραφείου Ειδήσεων που είχε ιδρύσει η Ελένη Βλάχου της Καθημερινής. Επί 54 χρόνια ήταν μέλος της Διευθύνσεως του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, στον οποίο υπήρξε και Αντιπρόεδρος. Επίσης, διετέλεσε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυρίων και Δεσποινίδων Κομοτηνής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Εστίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρος του Ειδικού Σχολείου Αναπήρων Παιδιών, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Γυμνασίου Θηλέων Κομοτηνής, Αντιπρόεδρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Παίδων, Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολικών Επικουρικών Υποτροφιών, Γραμματέας της Διοικήσεως της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών. Υπήρξε μέλος πολλών ακόμη συλλόγων.

Από το 1959 έως σήμερα είναι Εθελόντρια Αδερφή του Ε.Ε.Σ. και έχει λάβει μέρος σε 4 δύσκολες αποστολές για τη διάσωση Ασθενών. Το 2009 διορίστηκε από την Κεντρική Διοίκηση του Ε.Ε.Σ. στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής. Επιπρόσθετα, για 64 χρόνια υπηρέτησε το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών ως Βοηθός Εφόρου και Γραμματέας του Τοπικού Συμβουλίου.

Έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Το 1958 της απονεμήθηκε δίπλωμα του Ε.Ε.Σ. για την αναγνώριση των υπηρεσιών της και την πολύτιμη συμβολή της στο κοινωνικό σύνολο, το 1989 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Δημοσιογραφική ομοσπονδία με έδρα την Αθήνα για τη συμβολή και την προσφορά της στον τύπο της Θράκης, ενώ το 1990 βραβεύτηκε από το Ροταριανό Όμιλο Κομοτηνής για τα 70 χρόνια έκδοσης της εφημερίδας «Πρωΐα». Το 2009 ο Δήμος Κομοτηνής τη βράβευσε για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά της στο Συνάνθρωπο και το 2010 για την θητεία της ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου αλλά και για τη συμβολή της στη διαμόρφωση της Κομοτηνής σε μια πόλη όπου πρωταγωνιστεί η Γυναίκα.

Βιβλιογραφία

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 6