ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (1892 - 1981)

Γεννήθηκε στο χωριό Ελάτη (Μπούλτση) Ζαγορίου. Έφυγε σε μικρή ηλικία από το χωριό του αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Αδριανούπολη, όπου άνοιξε χαρτοπωλείο. Υπήρξε έφεδρος Λοχαγός κλάσεως 1913Α και έλαβε μέρος στο Βορειοηπειρωτικό Αγώνα το 1914. Έλαβε, επίσης, μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην κατάληψη της Θράκης ήταν στην ΙΧ Μεραρχία που μπήκε στην Κομοτηνή κατά την απελευθέρωσή της το 1920. Έλαβε μέρος και στον Πόλεμο του 1940-41 υπηρετώντας στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Μετά την απελευθέρωση της Κομοτηνής το 1920 εγκαταστάθηκε στην πόλη και ίδρυσε το 1926 την εφημερίδα «Πρωΐα», τη μοναδική που κυκλοφορούσε τότε σε ολόκληρη τη Θράκη. Διηύθυνε την εφημερίδα μέχρι το 1959 που συνταξιοδοτήθηκε και παραχώρησε τη διεύθυνση στην κόρη του Ελένη. Υπήρξε ανταποκριτής του πρακτορείου REUTERS στη Θράκη για πολλά χρόνια.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Διετέλεσε επί 20 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος και Αναπληρωτής Δημάρχου, επί 8 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος στη Νομαρχία Ροδόπης, επίσης Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Ορφανοτροφείου Ροδόπης, του Πατριωτικού Ιδρύματος Π.Ι.Κ.Π.Α. Κομοτηνής, της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων, του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής, του Ταμείου Ανεγέρσεως Διδακτηρίων, του Εθνικού Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, του Πατριωτικού Ιδρύματος Ε.Ε.Σ. στο Παράρτημα Κομοτηνής και πολλών άλλων Συλλόγων. Ήταν ο ιδρυτής της «Ηπειρωτικής Αδελφότητας Κομοτηνής» και αργότερα ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρός της. Η αδελφότητα εξακολουθεί μέχρι σήμερα με την ονομασία «Σύλλογος Ηπειρωτών Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων».

Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Αργυρός Σταυρός του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου του Α’ για την εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του, ο πολεμικός σταυρός, το αργυρό μετάλλειο ανδρείας, το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων, το Διασυμμαχικό μετάλλιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το μετάλλιο Πολέμου 1940-41.

Μετά το θάνατό του ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε να γίνει η κηδεία του Δημοτική Δαπάνη και έδωσε το όνομά του σε οδό της Κομοτηνής.

Βιβλιογραφία

Πελεκούδας Στέφανος, Απόστολος Αντωνιάδης, Το Ζαγόρι μας, 43 (1981) 15

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 6