Αθήνα - Ριζάρειο Ίδρυμα

ΑΘΗΝΑ

Το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ριζάρειο Ίδρυμα) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας. Η έδρα του βρίσκεται στην Αθήνα, στον αριθμό 51 της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Οι ρίζες του όμως παραμένουν στο Μονοδέντρι Ζαγορίου, από όπου κατάγονται οι εμπνευστές και ιδρυτές του.

Οι αδελφοί Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης ξενιτεύτηκαν από τα παιδικά τους χρόνια στη Ρωσία, όπου δημιούργησαν κολοσσιαία περιουσία από εμπορικές επιχειρήσεις. Την προσωπικότητα και την περιουσία τους έθεσαν από νωρίς στην υπηρεσία της ελληνικής επανάστασης, στηρίζοντας ενεργά την Φιλική Εταιρεία της οποίας ήταν από τα πρώτα μέλη. Ο ευεργετισμός τους συνεχίστηκε και στα πρώτα βήματα του νεοελληνικού κράτους, με έμφαση στις υποδομές παιδείας.

Ήδη από το 1835, το πατρικό σπίτι των Ριζάρηδων στο Μονοδέντρι λειτουργούσε ως Σχολείο, μαζί με Οικοτροφείο - Ορφανοτροφείο.

Μετά τον θάνατο του Μάνθου (1824), ο Γεώργιος, συμβουλευόμενος τον Αδαμάντιο Κοραή, και υποστηρίζοντας το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, συνέταξε διαθήκη, στην οποία όριζε τα περί της ιδρύσεως και λειτουργίας της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η οποία στην εποχή της, μαζί με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Αρσάκειο, αποτελούσαν τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η έναρξη της λειτουργίας της, με διευθυντή τον Γεώργιο Γεννάδιο, έγινε το 1844, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Γεωργίου.

Από το πρώτο κτήριο της Σχολής, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η Σχολή μεταφέρθηκε το 1960 σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο. Στους σπουδαστές παρέχεται δωρεάν σίτιση, στέγαση, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρακολούθηση.

Στο Χαλάνδρι φιλοξενείται επίσης η Ριζάρειος Βιβλιοθήκη, με πλούσια συλλογή βιβλίων και παλαιτύπων, που ανάγονται στον 16ο αιώνα. Η Βιβλιοθήκη δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο των εκδόσεων. (http://www.rizarios.gr/index.php?id=218)

Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ριζαρείου Σχολής χρηματοδοτεί και στηρίζει πλειάδα θεσμών του Ζαγορίου, Επίσης διαχειρίζεται μια σειρά από Ιδρύματα, που βρίσκονται στο Μονοδέντρι:

- Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο

- Ριζάρειο Θέατρο «Άγγελος Κίτσος»

- Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή

Πληροφορίες: www.rizarios.gr