Ασπράγγελοι - Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου

ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

logopindos

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου αποτελεί τον αρμόδιο φορέα της Ελληνικής Πολιτείας για την προστασία και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Ιδρύθηκε το 2002 με το Νόμο 3044 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα, που εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή ανανεώσιμη θητεία, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, των οικείων Περιφερειών και Δήμων, ειδικοί επιστήμονες, παραγωγικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Για να φέρει σε πέρας το έργο του, ο Φορέας συνεργάζεται στενά με τις συναρμόδιες Αρχές (Δασικές Υπηρεσίες, Πυροσβεστική, Θηροφυλακή, Αστυνομία, ΟΤΑ).

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης είναι επιφορτισμένο με την επόπτευση και φύλαξη του πάρκου, σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και τις διαμορφούμενες νέες ανάγκες. Κατανέμεται δε σε τέσσερα κλιμάκια επόπτευσης-φύλαξης τα οποία έχουν ως βάση τέσσερα Κέντρα Πληροφόρησης, τα οποία εδράζονται στους Ασπραγγέλους (ΝΔ τμήμα του Πάρκου), στην Κόνιτσα (ΒΔ τμήμα), στο Μέτσοβο (ΝΑ τμήμα) και στους Μαυραναίους (ΒΑ τμήμα).

Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου αποσκοπεί στον περιορισμό ενδεχόμενων παράνομων δραστηριοτήτων με ενημέρωση των αρμοδίων και συναρμοδίων υπηρεσιών, την στήριξη προγραμμάτων επιστημονικής παρακολούθησης, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών της περιοχής σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα δε με πρόληψη και έγκαιρη κατάσβεση μικρών εστιών δασικών πυρκαγιών.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τον Φορέα στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Στόχος τους είναι οι εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες του Εθνικού Πάρκου όλοι όσοι ζουν, δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται την Βόρεια Πίνδο να εξοικειωθούν με την ιδέα της προστατευόμενης περιοχής και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία των διαχειριστικών δράσεων του Φορέα. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται στην τοπική κοινωνία, η οποία αποτελεί και το βασικότερο μέτοχο της Προστατευόμενης Περιοχής, στους επισκέπτες και το ευρύτερο κοινό και στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστοχώρο: www.pindosnationalpark.gr

Τηλ. 26530 22241, 26530 22245, 26530 22283

Fax 26530 22241

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ForeasPindou