Κουκούλι - Λαζαρίδειο Πνευματικό Κέντρο

ΚΟΥΚΟΥΛΙ

Ο Κώστας Λαζαρίδης από το Κουκούλι (1904-1989), δάσκαλος, συγγραφέας, φυσιοδίφης, ιστοριοδίφης και λαογράφος, πριν τον θάνατό του κληροδότησε με συμβολαιογραφική πράξη στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή τις συλλογές που αποτέλεσαν το έργο της ζωής του:

- Περισσότερα από 1250 διαφορετικά είδη φυτών από την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, τα οποία ανήκουν στις 96 από τις 149 οικογένειες φυτών παγκοσμίως. Πρόκειται για φαρμακευτικά φυτά και βότανα από τα οποία άλλοτε οι «βικογιατροί» κατασκεύαζαν ιάματα. Είναι ταξινομημένα, με τις σχετικές πληροφορίες για το πού και το πότε συλλέχτηκαν καθώς και με τη λατινική ονομασία τους. Δίπλα στα βότανα βρίσκεται και ο «βοτανοσυλλέκτης» του Λαζαρίδη, τον οποίο χρησιμοποιούσε για την ασφαλή μεταφορά τους.

- Την πνευματική του παραγωγή που συνίσταται σε 53 βιβλία, 25 ανάτυπα και 88 άρθρα στα περιοδικά Ηπειρωτική Εστία και Το Ζαγόρι μας.

- Την προσωπική του βιβλιοθήκη, που αποτελείται από 5000 περίπου τόμους, συμπεριλαμβανομένων και παλαιών χειρογράφων, παλαιτύπων, παλαιών εφημερίδων, επιστολών και άλλων αρχειακών εγγράφων. Το υλικό αυτό είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για επιτόπου μελέτη.

- Συλλογή ορυκτών.

- Συλλογή λαογραφικών τεκμηρίων.

- Συλλογή παλιών φωτογραφιών.

Το μουσείο «Κ. Λαζαρίδη» λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ριζάρειου εκκλησιαστικής σχολής από τον Αύγουστο του 1990.

Στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του Λαζαρίδη, που χτίστηκε από τον προπάππο του, Αστερινό Κόκκορο, το 1750. Το όμορφο και καλοδιατηρημένο κτήριο είναι θαυμάσιο δείγμα της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής. Ο χώρος της υποδοχής είναι η λεγόμενη κρεβάτα. Στον οντά με τα μπάσια και το τζάκι στη μέση βρίσκεται η βιβλιοθήκη και αρχειακό υλικό. Στον χειμωνιάτικο δωμάτιο βρίσκεται η βοτανική συλλογή και στο διπλανό του αντικείμενα από τη σχολική δράση του Λαζαρίδη, μέρος του συγγραφικού του έργου, προσωπικά αντικείμενα και παλιές φωτογραφίες.

Οι στόχοι της Ριζαρείου δεν εξαντλούνται με τη συντήρηση, μελέτη και αξιοποίηση των συλλογών. Βασική επιδίωξή της είναι το πνευματικό κέντρο «Κ. Λαζαρίδης», συνεχώς εμπλουτιζόμενο με ανάλογο υλικό και από άλλες πηγές, να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον τον πυρήνα ενός ζωντανού ενδιαφέροντος για την έρευνα, προβολή και αξιοποίηση της ιστορίας, της λαογραφίας και γενικότερα της πολιτιστικής παράδοσης των Ζαγοροχωρίων.

Είσοδος δωρεάν

Τηλέφωνο: 2653071775