Μικρό Πάπιγκο - WWF Ελλάς. Κέντρο Ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

wwf

Το Κέντρο Ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι ιδρύθηκε το Μάιο του 2001 από το WWF Ελλάς (το ανεξάρτητο ελληνικό τμήμα του «Παγκόσμιου Ταμείο για την Άγρια ζωή» ή World Wild life Fund), σε συνεργασία με την κοινότητα Παπίγκου.

Το Κέντρο Ενημέρωσης Παπίγκου λειτουργεί κοντά στην πλατεία του χωριού, στο πέτρινο κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου, δίπλα από την εκκλησία των Ταξιαρχών.

Στο ισόγειο προβάλλεται η δράση του WWF Ελλάς και λειτουργεί πωλητήριο. Στον όροφο, φιλοξενείται έκθεση με πλούσιο υλικό για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αλλά και την ευρύτερη περιοχή, με τους ανθρώπους και τις παραδόσεις τους. Η άγρια ζωή και τα απειλούμενα είδη, η γεωλογία, η γεωγραφία, το κλίμα, τα οικοσυστήματα, η χλωρίδα, η πανίδα, αλλά και οι παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες γίνονται αντικείμενο έκθεσης με χάρτες και φωτογραφικό υλικό, που ενημερώνει τον επισκέπτη για τις οικολογικές και πολιτισμικές μοναδικότητες της περιοχής και τον ευαισθητοποιεί για την προστασία τους.

Από τον Ιούνιο του 2004, στην υφιστάμενη υποδομή ήρθε να προστεθεί μια βάση δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε από το Τμήμα Βιολογικών και Τεχνολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε επισκέπτη.

Μετά από συνεννόηση με την ομάδα του WWF Ελλάς, δίνεται η δυνατότητα οργάνωσης περιβαλλοντικών σεμιναρίων καθώς και προγραμμάτων περιβαλλοντικής ενημέρωσης για ομάδες επισκεπτών, ιδρύματα, συλλόγους και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Κέντρο είναι ανοιχτό όλες τις μέρες από τι; 10.30 έως τις 17.30. Την Παρασκευή, Σάββατο και τις γιορτές, η έναρξη και η λήξη μετακυλίονται μισή ώρα αργότερα.

Tηλ. / fax: 2653 041071

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.