Τσεπέλοβο - Οικία Βουλιώτη (σήμερα Φερεντίνου)

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται μόνιμα. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο (ΦΕΚ 404/Β/6-7-1965).
Τσεπέλοβο
Κατάσταση τοιχογραφιών
Είναι επικαλυμμένες με επίχρισμα ασβέστη.
Περιγραφή διακόσμου

Αν και οι τοιχογραφίες της οικίας είναι καλυμμένες με επίχρισμα ασβέστη, διαθέτουμε μία φωτογραφία που αποδίδει τμήμα του ζωγραφικού διακόσμου. Πρόκειται για απλό άνθινο διάκοσμο όπου τα άνθη αποδίδονται με φυσιοκρατική διάθεση.

Παρατηρήσεις

Η οικία επισκευάστηκε κατά καιρούς από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το ενδιαφέρον της διώροφης οικίας συγκεντρώνεται σε μία παλιά χάρτινη ταπετσαρία, η οποία περιτρέχει εν είδει ζωφόρου το ψηλότερο τμήμα των τοίχων ενός γωνιακού καλοκαιρινού δωματίου του ορόφου, γνωστού ως «κιόσκι». Το δωμάτιο αυτό φωτίζεται και από τις δύο πλευρές των φερόντων τοίχων με κιπέγκια. Κιπέγκια διατάσσονται σε ολόκληρη σχεδόν την πρόσοψη και δίνουν φυσικό φως τόσο στο «κιόσκι», όσο και στην κρεβάτα. Η ταπετσαρία διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο τοίχο με ξύλινο ράφι. Τα θέματα της ταπετσαρίας είναι κυνηγετικές σκηνές από τις χώρες της Δύσης: έφιπποι και πεζοί κυνηγοί με τη βοήθεια κυνηγετικών σκυλιών επιδίδονται σε κυνήγι ελαφιών.

Η συγκεκριμένη ταπετσαρία δείχνει καλά έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούσε να διοχετευθεί η ευρωπαϊκή πολιτισμική παραγωγή στην οθωμανική επαρχία και θέτει το ζήτημα των προτύπων από τα οποία οι ντόπιοι ζωγράφοι αντλούσαν άμεσα θεματολογικά και τεχνοτροπικά δεδομένα.

Εικόνες
oikia-voulioti

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009