Μονοδένδρι - Οικία Πρίγκου

Ισόγεια κατοικία. Κατοικείται περιστασιακά.
Μονοδένδρι
Διακοσμημένοι χώροι

Αέτωμα προστώου πριν από την είσοδο, εξωτερικός τοίχος της πρόσοψης, ένα δωμάτιο στο εσωτερικό του σπιτιού.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Οι εξωτερικές τοιχογραφίες είναι κατεστραμμένες σχεδόν εξ ολοκλήρου. Στο εσωτερικό του σπιτιού οι τοιχογραφίες είναι καλυμμένες με στρώμα ασβέστη.
Περιγραφή διακόσμου

Στο αέτωμα προστώου πριν από την είσοδο διασώζεται μισοκατε­στραμμένο ζωγραφιστό διακοσμητικό μοτίβο με κορόνα και σταυρό. Στον εξωτερικό τοίχο κάτω από την αστρέχα διατηρούνται σπαράγματα σοβά με ζωγραφιστό ορθογώνιο κάναβο.

Από το διάκοσμο στο εσωτερικό του σπιτιού μπορούμε να διακρίνουμε κάποια διακοσμητικά μοτίβα σε σημεία όπου ο ασβεστωμένος τοίχος έχει αρχίσει να απολεπίζεται. Οι διακοσμήσεις αναπτύσσονται σε δύο, τουλάχιστον, οριζόντιες ζώνες.

Παρατηρήσεις

Οι ιδιοκτήτες της οικίας ήταν κατά διαδοχή οι εξής: Νικόλαος Πρίγκος, ιατρός, Αλέξανδρος Πρίγκος του Νικολάου, αργυραμοιβός στην Καβάλα και απόφοιτος της σχολής της Χάλκης, Φρίξος Πρίγκος του Αλέξανδρου, διδάσκαλος, και Αλέξανδρος Πρίγκος του Φρίξου, δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος είναι και ο σημερινός ιδιοκτήτης.

Η οικία ήταν αρκετά μεγάλη και διέθετε ανοιχτή κρεβάτα με καμάρες. Από τις πολλές επεμβάσεις η οικία αφενός έχει μικρύνει, για το λόγο ότι δεν μπορούσε να συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες, αφετέρου έχει χάσει κατά μεγάλο μέρος την αρχική της μορφή.

Το ενδιαφέρον του σπιτιού επικεντρώνεται στην ξύλινη οροφή του οντά. Ο κάμπος της οροφής διαθέτει σχέδιο σε ορθογώνια διάταξη με διασταυρούμενα πηχάκια. Στο κέντρο αναπτύσσεται οκταγωνικό κόσμημα από το οποίο κρέμεται ολόγλυφο μικρό ξύλινο καρπούζι χωρισμένο σε φέτες.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Αλέξανδρος Πρίγκος. Επάγγελμα: δημόσιος υπάλληλος. Τόπος μόνιμης διαμονής: Ιωάννινα.
Εικόνες
oikia-prigkou-orofi-1oikia-prigkou-orofi-2

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009