Διπόταμο - Οικία Παπαβασιλείου

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται περιστασιακά.
Διπόταμο
Διακοσμημένοι χώροι

Ανώγειο: «χειμωνιάτικο» δωμάτιο.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Αρκετά καλή.
Περιγραφή διακόσμου

Ο διάκοσμος αναπτύσσεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μπλε κοβαλτίου, η ώχρα και το χοντροκόκκινο. Τόσο στη ζωφόρο όσο και στη μεσαία ζώνη διατάσσονται ορθογώνια ζωγραφιστά πλαίσια που περιέχουν ανθοδοχεία με λουλούδια ή μεμονωμένα μπουκέτα με άνθη. Συνήθως τα μοτίβα πλαισιώνονται από ανοιχτό θεατρικό παραπέτασμα. Στη ζωφόρο αναπτύσσονται και σχηματοποιημένα εξοχικά τοπία με δέντρα. Σε άλλο σημείο της ζωφόρου έχει ζωγραφιστεί ανθρώπινη φιγούρα. Στον τοίχο πίσω από την πόρτα παριστάνεται ανθρώπινη ολόσωμη μορφή. Στο κεφάλι φαίνεται να φοράει κόκκινο φέσι ενώ κάτω από τον επενδύτη ξεπροβάλλει η απόληξη σπάθης. Το κεφάλι είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, ενώ τα πέλματα των ποδιών μικροσκοπικά.

Παρατηρήσεις

Τα άρρενα μέλη της οικογένειας Παπαβασιλείου ταξίδευαν στη Ρουμανία όπου διατηρούσαν φούρνο. Στο ανώγειο υπήρχε άλλο ένα δωμάτιο με ζωγραφικό διάκοσμο. Το δωμάτιο όμως αυτό είχε ασβεστωθεί εδώ και 60 χρόνια, ενώ πριν λίγα χρόνια γκρεμίστηκαν οι ετοιμόρροποι τοίχοι του για να κτισθούν εκ νέου. Σύμφωνα με τον σημερινό ιδιοκτήτη, διέθετε τις καλύτερες διακοσμήσεις.

Η ζωγραφιστή ανθρώπινη φιγούρα πίσω από την πόρτα του «χειμωνιάτικου» είναι για τον ιδιοκτήτη αποκρουστική και την αποκαλεί «βρικόλακα». Σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλούσε δυσφορία και στους προγόνους του.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Τίκας Παπαβασιλείου, σημερινός ιδιοκτήτης. Επάγγελμα: συνταξιούχος χωροφύλακας. Τόπος μόνιμης διαμονής: Διπόταμο.
Εικόνες
oikia-papavasileiou-xeimoniatiko-domatio

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009