Δίλοφο - Οικία Βακόλα

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται περιστασιακά.
Δίλοφο
Διακοσμημένοι χώροι

Ισόγειο: δύο ξύλινα πατώματα. Ανώγειο: οντάς, προθάλαμος οντά. Επίσης ο τοίχος του κλιμακοστασίου που συνδέει το ισόγειο με το ανώγειο.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Παρατηρούνται απολεπίσεις της ζωγραφικής επιφάνειας.
Περιγραφή διακόσμου

Οντάς: νεοκλασικός διάκοσμος. Ζωγραφιστή θεατρική ανοιχτή κόκκινη αυλαία με κρεμασμένα κορδόνια πλαισιώνει τις περισσότερες διακοσμητικές συνθέσεις. Γυναικείες μορφές κρατούν κάνιστρα με λουλούδια. Ζωγραφιστοί κίονες καλύπτουν το μεγαλύτερο ύψος των τοίχων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απεικονίσεις τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής: απεικονίζεται τρένο με βαγόνια σε εξοχικό τοπίο με επαύλεις, ενώ σε άλλο σημείο απεικονίζεται ένα ατμόπλοιο μαζί με ιστιοφόρο. Αξιοσημείωτη είναι και η απεικόνιση γερμανικής σημαίας που κυματίζει σε ογκώδες σπίτι με ψηλή καμινάδα που καπνίζει.

Προθάλαμος: νεοκλασικός διάκοσμος.

Τοίχος κλιμακοστασίου: αποδίδεται ισόδομη ζωγραφιστή τοιχοποιία.

Πατώματα ισογείου: γεωμετρικός διάκοσμος.

Επιγραφές

Σε τοίχο του οντά: «ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟΝ ΚΑΙ / ΑΠΑΣΑ Η ΟΙΚΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΚΟΛΑ (ΙΣΤΟ/ΡΗΤΑΙ) ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ. ΑΔΑΜ. ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. ΒΟΥΡΙ. ΕΚ ΧΙΟΝΙΑΔΩΝ. / 1885. ΜΗΝΙ ΙΟΥΝΙΩ. ΑΩΠΕ».

Παρατηρήσεις

Ο Γεώργιος Βακόλας, που αναφέρεται στην επιγραφή, είχε ασχοληθεί με εμπορικές επιχειρήσεις στη Βιέννη. Πέθανε το 1926 αφού είχε περάσει τα εκατό χρόνια.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Γεώργιος Βακόλας. Επάγγελμα: συνταξιούχος δάσκαλος. Τόπος μόνιμης διαμονής: Ιωάννινα.
Εικόνες
oikia-vakola-ontas-1oikia-vakola-ontas-2oikia-vakola-ontas-3

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009