Δίκορφο - Οικία Ματθαίου Λέκου

Διώροφη κατοικία. Κατοικείται περιστασιακά.
Δίκορφο
Διακοσμημένοι χώροι

Ανώγειο: μαντζάτο, μικρός προθάλαμος που διαμορφώνεται στο τελείωμα της σκάλας.

Κατάσταση τοιχογραφιών
Μέτρια.
Περιγραφή διακόσμου

Νεοκλασικός διάκοσμος με ροκοκό άνθινα μοτίβα εντελώς εκφυλισμένα. Ζωγραφιστό λιοντάρι βρίσκεται στον τοίχο του προθαλάμου απέναντι από τη σκάλα.

Επιγραφές

«1864», χρονολογία σε πέτρα του εξωτερικού τοίχου.

Παρατηρήσεις

Την οικία έκτισε το 1864 ο Δικορφιώτης Ματσόπουλος, ως προίκα για την κόρη του. Στο διπλανό οικόπεδο είχε δικό του επιβλητικό σπίτι. Η κόρη του Τριανταφυλλιά παντρεύτηκε τον Ματθαίο Λέκο, παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, που φέρει το όνομά του. Εκτός του μαντζάτου και του μικρού προθαλάμου, ζωγραφικό διάκοσμο διέθετε και ο οντάς στο ανώγειο. Εδώ και πολλά χρόνια καλύφθηκαν με χρώμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα παιδιά της γειτονιάς φοβούνταν να ανεβούν τη σκάλα εξαιτίας του ζωγραφιστού λιονταριού. Σύμφωνα με συγκρίσεις με άλλα διακοσμητικά σύνολα του Δικόρφου, τη διακόσμηση της οικίας Μ. Λέκου πρέπει να την αποδώσουμε στον Αναστάσιο Βούρη. Επίσης, πρέπει να την κατατάξουμε χρονολογικά στην 1η δεκαετία του 20ού αιώνα. Η πρωτοβουλία για τη διακόσμηση σαφώς ανήκει στον Ματθαίο Λέκο.

Πληροφορητές / ιδιοκτήτες
Ματθαίος Λέκος, σημερινός ιδιοκτήτης και απόγονος του κτήτορα. Επάγγελμα: δάσκαλος. Τόπος μόνιμης διαμονής: Ιωάννινα.
Εικόνες
oikia-m-lekou

Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009