Πέτρινο γεφύρι στο Άερο

 

 

 
Βρίσκεται στα δυτικά του Ελαφότοπου στην θέση "Άερο" και γεφυρώνει τον λάκκο του χωριού που καταλήγει στον κάμπο των Πεδινών. Το γεφύρι κτίστηκε κατά την διάνοιξη νέου δρόμου προς τον Ελαφότοπο που σύμφωνα με τον Ι.Λαμπρίδη[1] πραγματοποιήθηκε το 1868 με χρήματα του ζεύγους Παναγιώτη και Αναστασίας Σολομού. Με τον δρόμο αυτόν επικοινωνούσε ο Ελαφότοπος με τα Κάτω Πεδινά και τα Καλύβια.
Το γεφύρι δεν έχει την συνηθισμένη μορφή των πέτρινων γεφυριών. Ουσιαστικά πρόκειται για πέτρινο φαρδύ τοιχίο που ενώνει τις δύο πλευρές του ρέματος και διαθέτει μία μικρή καμάρα στο δυτικό άκρο του για την διοχέτευση των παροδικών νερών της βροχής. Το γεφύρι επισκευάστηκε το 1922 και το 1961 και σταμάτησε να είναι λειτουργικό την δεκαετία του 80 που η νέα διάνοιξη του δρόμου το παρέκαμψε.      
Το βρίσκουμε αν ακολουθήσουμε τον δρόμο από τον Ελαφότοπο προς τα Κάτω Πεδινά. Σε  450 μέτρα αμέσως μετά το γήπεδο του χωριού, στρίβουμε δεξιά σε δύσβατο χωματόδρομο και το συναντάμε μετά από 1300 μέτρα, κάτω από την μεγάλη φουρκέτα του δρόμου.

[1] «Περί των εν Ηπείρω Αγαθοεργημάτων» Ι. Λαμπρίδης, , τεύχ. Β΄, 1880  (σελίδα 109)

 

Συντεταγμένες:  Ν 39.89925   Ε 20.6826273  /   39°53'57.3"N   20°40'57.5"E    

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Εκτύπωση

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS: kml