ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ (1904 - 2000)

Γεννήθηκε στο Σκαμνέλι Ζαγορίου. Αφού αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Σχολή, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε σε διάφορα Γυμνάσια της χώ­ρας και διε­τέλεσε Γυμνασιάρχης στην Παραμυθιά, την Πρέβεζα, στο Γυμνάσιο Θηλέ­ων Ιωαννίνων, τη Ζωσιμαία Σχολή. Ακολούθως, υπήρξε Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαιδεύσεως στα Ιωάννινα.

Στη Ζωσιμαία Σχολή πρώτος κατέγραψε με επιστημονικό τρόπο τα χιλιάδες βιβλία της βιβλιοθήκης και οργάνωσε με τη βοήθεια του Χ. Σούλη τη λειτουργία τη Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Γυμνασιακού Παραρτήματος Τσεπελόβου και στη συνέχεια Γυμνασίου – Λυκείου στο Ζαγόρι.

Έγραψε «Το Σκαμνέλι», βιβλίο το οποίο αναφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου, στο οποίο εντάσσονται ποιητικές συλλογές παρέμεινε ανέκδοτο. Η αγάπη του για τον τόπο του φαίνεται από όσα γράφει στο βιβλίο του :

«Ζαγόρι μου, χαρά, καημέ, πόνε μου. Όλο το είναι μου, σε γεύτηκε, σε ρούφηξε μ’ όλες τις αισθήσεις του. Σε χάρηκα με την πρωτόγνωρη χαρά του παθιασμένου ερωτιάρη, ένιωσα τον καημό σου βαθιά μες στο είναι μου. Σε πόνεσα όσο τίποτα άλλο μέσα στη ζήση μου.

Ζαγόρι μου, καημέ του είναι μου. Νοσταλγία των ξενιτεμένων παιδιών σου…Μα είσαι και πόνος. Πόνος για τα περασμένα, τ’ ανεπανάληπτα, πόνος για τα τωρινά σου. Για την εγκατάλειψη, για την ερήμωση των χωριών σου, για τη λησμονιά της ομορφιάς σου, για το χρέος στη γωνιά αυτή της διοίκησης. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε και ημείς οι ίδιοι τις ρίζες μας».

Βιβλιογραφία

Καπρινιώτης Γεώργιος, Φραγκούλης Οδυσσέας, Το Ζαγόρι μας, 365 (2008) 15

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 69

Τσέτσης Χρήστος, Οι Ηπειρώτες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Γιάννινα, Εκδ. Τυποεκδοτική Ηπείρου ΕΠΕ, 2003, 469 – 470