ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. (1957 - )

Γεννήθηκε στο Κουκούλι Ζα­γορίου το 1957. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων.  Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και το 1983 διορίστηκε δάσκαλος στο νομό Ημαθίας, όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1996. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα (ΜΔΔΕ) τη διετία 1992-1994 και στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (ΣΕΛΔΕ) το 1989. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εξομοίωση πτυχίου). Το 1996 επιλέχτηκε και μετατέθηκε στα  Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Ιωαννίνων, όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος μέχρι το 2004. Από το 2004 μέχρι το 2007 υπηρέτησε στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ιωαννίνων ως υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2007 μέχρι το 2011 υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Β΄ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Από το 2011 μέχρι σήμερα υπηρετεί ως Διευθυντής στο Β΄ Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Υπήρξε επιμορφωτής στην εισαγωγική επιμόρφωση νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΠΕΚ) Ιωαννίνων, Επιμορφωτής στα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα νέα διδακτικά βιβλία στους νομούς Ιωαννίνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας το 2006 και 2007 καθώς και εισηγητής στους παραπάνω νομούς,  σε σεμινάρια επιμόρφωσης για το μάθημα της Φυσικής στο Δημοτικό Σχολείο και τα Πειράματα με απλά υλικά και μέσα λόγω της εξειδικευσής του στο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων. Για τα πειράματα με απλά υλικά και μέσα βραβεύτηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Ακόμα υπήρξε εισηγητής σε επιμορφωτικές και παιδαγωγικές συναντήσεις όπως: Εισηγητής παιδαγωγικής συνάντησης για τη διδασκαλία της γραμματικής στο Δημοτικό Σχολείο με θέμα: «Η διδασκαλία της γραμματικής στο Δημοτικό Σχολείο. Η ανάδυση ενός χώρου συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων» 28 Μαρτίου 2001, Εισηγητής, σε συνάντηση εργασίας με θέμα «Το νερό πηγή ζωής, τρόποι προστασίας του», θεματικού δικτύου στο Σουφλί Έβρου 24 έως 26 Οκτωβρίου 2003, Εισηγητής επιμορφωτικής συνάντησης στο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων με θέμα: «Προσέγγιση των νέων βιβλίων των φυσικών επιστημών»22 Φεβρουαρίου 2002, Εισηγητής επιμορφωτικής συνάντησης του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων με θέμα: «Η Ιστορία του χωριού Τσεπέλοβο Ζαγορίου» Μάρτιος 2002, Εισηγητής στο 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου με θέμα: «Η εργαστηριακή διδασκαλία και η αξία του πειράματος στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών. Πειραματικές δραστηριότητες στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου» 21 Οκτωβρίου 2007.

Υπήρξε Κοινοτικός Σύμβουλος της Κοινότητας Κουκουλίου Ιωαννίνων, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τύμφης Ζαγορίου, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 4ου Λυκείου Ιωαννίνων, μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Κουκουλιωτών Ευγένιος Πλακίδας καθώς και Γραμματέας του συλλόγου Ηπειρωτών νομού Ημαθίας. Σήμερα είναι μέλος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ζαγορίου.

 Έχει κάνει τις ακόλουθες δημοσιεύσεις :

 Η Καταγωγή των Σαρακατσαναίων Μύθος και Πραγματικότητα, Ιωάννινα 2010.

 «Η εργαστηριακή διδασκαλία και η αξία του πειράματος στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών». Περιοδικό Φυσικός κόσμος,  Ιούλιος - Δεκέμβριος 2008, τεύχος 32-33

«Ζητείται ελεύθερος χρόνος», άρθρο εφημερίδα καθημερινή. ./2008_283828

«Από την παράδοση της οικογένειας στην ιστορία της καταγωγής». Περιοδικό Σαρακατσάνικα χαιρετήματα, τεύχη 50 - 51