Αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα

Ονομασία
Αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα
Υλικά
Βασική συνταγή
Με το μάτι οι αναλογίες:
Αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, νερό και 300-350 γρ. τυρί τύπου φέτας, βούτυρο για το ταψί και για το τελείωμα της πίτας.
Προαιρετικά βάζουμε στο χυλό γάλα αντί για νερό και προσθέτουμε και 2 αυγά.
Οδηγίες εκτέλεσης
Ανακατεύουμε δυνατά να σχηματιστεί ένας χυλός φροντίζοντας να μη σβολιάσει το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε το ταψί με φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Από πάνω προσθέτουμε τυρί φέτα χοντροτριμμένη στα δάχτυλα. Τέλος ρίχνουμε κομματάκια φρέσκου βούτυρου στην επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε στους 200°C σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα.
Πληροφορητής
Ελένη Δούβλη, Κατερίνα Δεμάτη (φωτογραφίες), Τούλα Ποάλα
Σχόλια
Σε κάθε σπίτι την κατάλληλη εποχή η νοικοκυρά φτιάχνει τυρί και βούτυρο και τα διατηρεί στο κελάρι του σπιτιού. Γι’ αυτό και ακόμα και στην έκτακτη ανάγκη, η πιο προσιτή λύση για φαγητό, τρατάρισμα ή συμπλήρωμα στο τραπέζι είναι η παρασκευή μιας πίτας με αλεύρι, τυρί και βούτυρο. Η συχνότητα και η ευκολία με την οποία παρασκευάζεται η αλευρόπιτα, συνταγή που συναντάται συχνά στη διατροφή των ελληνικών ορεινών κοινοτήτων, της έδωσε και το προσωνύμιο «προχειρόπιτα» ή «τεμπελόπιτα».
Εικόνα
dscn5320dscn5328dscn5309dscn5313