ΚΥΡΟΥ ΑΔΩΝΙΣ Κ. (1938 - )

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έχει Κυπριακή καταγωγή από τον πατέρα του, το δημοσιογράφο και συγγραφέα Κύρο Αδ. Κύρου, και Ηπειρωτική (από τα Ιωάννινα και το Μονοδένδρι Ζαγορίου) από την πλευρά της μητέρας του Αλεξάνδρας Αθ. Ζίννη. Είναι δημοσιογράφος με έντονη κλίση στην αρχαιολογία. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατόπιν, εντάχθηκε στο συντακτικό προσωπικό της οικογενειακής ιδιοκτησίας Αθηναϊκής εφημερίδας «Εστία», της οποίας, μετά το θάνατο του πατέρα του το 1974, διετέλεσε Διευθυντής μέχρι το 1997. Κατά τη διάρκεια της μακράς δημοσιογραφικής σταδιοδρομίας του έγραψε πληθώρα πολιτικών άρθρων, ερευνών και σχολίων, ενώ σημαντική ήταν η πνευματική προσφορά του σε μελέτες αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου.

Είναι, επίσης, συγγραφέας βιβλίων, όπως το δίτομο ιστορικό χρονικό για γεγονότα στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «Εμπρός της Ελλάδος παιδιά» και «Ημέρες δόξας και Νύχτα συμφοράς», το ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό «Στο σταυροδρόμι του Αργολικού», που έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 1992, το λεύκωμα με τίτλο «Το απολεσθέν θέλγητρο» για την παλαιά τεχνολογία της έντυπως δημοσιογραφίας σε συνάρτηση με την ιστορική πορεία της «Εστίας», που είναι η μακροβιότερη εφημερίδα της χώρας με έτος ιδρύσεως το 1894.

Αριθμεί πολλές συμμετοχές σε ιστορικά και αρχαιολογικά συνέδρια με δημοσιεύσεις σχετικών μελετών, κυρίως για τους «σκοτεινούς αιώνες» της πρωτοβυζαντινής περιόδου και τις βαρβαρικές επιδρομές.

Έχει διατηρήσει δεσμούς με την Ήπειρο και είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και σύμβουλος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και του Ριζαρείου Ιδρύματος. Στη θέση αυτή διαδέχθηκε τον παππού του Αθανάσιο Αλ. Ζίννη, το θείο και διαπρεπή γιατρό Αναστάσιο Αθ. Ζίννη και τον προπάππου του Αθανάσιο Αναστ. Ζίννη, ο οποίος ήταν ο πρώτος εκτελεστής της διαθήκης του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Ριζάρη.

Σήμερα ο Άδωνις Κύρου είναι συνιδιοκτήτης της οικίας Κόνιαρη στο Μονοδένδρι (έτος ανεγέρσεως 1776) και κάτοχος του εμβληματικού δαχτυλιδιού του ιστορικού αυτού τόπου.