ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΑΒΒΑΣ Θ. (1932 - )

Γεννήθηκε στο Μονοδένδρι Ζαγορίου. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς και μετά από 6 χρόνια έλαβε το πτυχίο Διδασκάλου. Υπηρέτησε επί 32 χρόνια σε σχολεία της υπαίθρου και στα Ιωάννινα. Ασχολήθηκε με τα κοινά του τόπου του. Υπήρξε ενεργό μέλος σε διάφορες επιτροπές και πνευματικά σωματεία, όπως η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου, η Συντονιστική Επιτροπή Κέντρου «Κ. Λαζαρίδης». Μετέχει στη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού «Το Ζαγόρι μας» και από το 1956 είναι συνεργάτης στο περιοδικό «Ηπειρωτική Εστία», όπου δημοσίευσε δεκάδες εργασίες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Πολλά άρθρα και μελέτες του φιλοξενήθηκαν στον ημερήσιο Γιαννιώτικο τύπο και σε διάφορα περιοδικά κοινωνικά, οικολογικά, παιδαγωγικά κι άλλα που αφορούν γενικότερα στην περιοχή και την πόλη των Ιωαννίνων.

Υπήρξε συνεργάτης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, από την οποία έλαβε τιμητική διάκριση το 1961 για τη συμβολή του στο έργο της. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη λαογραφία και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του. Κατά το 1985 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Η Αγία Παρασκευή του Βίκου». Αποτελεί ένα γλαφυρό ανάγνωσμα για το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μονοδενδρίου.

Βιβλιογραφία

Λαζαρίδης Κώστας, «Η Αγία Παρασκευή του Βίκου» του Σάββα Θεοδώρου, Το Ζαγόρι μας 91 (1985) 12

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 25