Πέτρινο γεφύρι Νασιώκα

 

 

 
Βρίσκεται νότια του Ηλιοχωρίου και γεφυρώνει τον Κρυοπόταμο ένα από τα μεγάλα ρέματα που πηγάζουν από τις πλαγιές της Τσούκα Ρόσσα και που τα νερά του καταλήγουν, μέσω του Ρασιανίτη ποταμού, στον Αώο. Κτίστηκε με την χορηγία του Ηλιοχωρινού Μιχάλη Νασιώκα στις αρχές του 20ου αιώνα και εξυπηρετούσε την επικοινωνία του Ηλιοχωρίου με το κεντρικό Ζαγόρι και τα Γιάννενα.
Είναι μονότοξο  και έχει υποστεί σημαντικές ζημιές αφού έχει καταρρεύσει τμήμα του εσωτερικού οδοστρώματος, στην μία άκρη του.  Παρόλα αυτά, παραμένουν στη θέση τους οι εξωτερικές πέτρες του διαζώματος της καμάρας, συγκρατώντας έτσι και το υπόλοιπο τμήμα του.
Εντοπίζεται δύσκολα, λόγω της θέσης του και της βλάστησης που το έχει καλύψει, κάνοντάς το δυσδιάκριτο ακόμα και από κοντινή απόσταση και παρά το γεγονός ότι απέχει από τον κεντρικό δρόμο μόλις 50 μέτρα. Για να το βρούμε, ακολουθούμε τον δρόμο από Ηλιοχώρι προς Σκαμνέλι και, σε 3 χιλιόμετρα, συναντάμε το ρέμα του Κρυοπόταμου. Από εδώ, πρέπει να κατηφορίσουμε την απότομη δασωμένη πλαγιά, χωρίς εμφανές μονοπάτι, για να το εντοπίσουμε σε 50 περίπου μέτρα.
 
(Σημ. Το γεφύρι κατέρρευσε τον χειμώνα του 2015.)
 
 
Συντεταγμένες: Ν 39.9592699 Ε 20.9054599 / 39°57'33.4"N  20°54'19.7"E

Εκτύπωση

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    kml