Διαδρομή Καπέσοβο - Γράδιστα

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 3,7 χιλιόμετρα
Χρόνος: 2 ώρες
Μέγιστο ύψος:1227μ.
Ελάχιστο ύψος: 1074 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι (κόκκινα σημάδια, ενημερωτικές πινακίδες)
 
gradista12
 
 

Είναι μια εύκολη, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαδρομή που κινείται πάνω στον ορεινό όγκο της Γράδιστας. Όπως μαρτυρά και η ενημερωτική πινακίδα που υπάρχει στο ξεκίνημα της διαδρομής, το όνομα Γράδιστα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει οχυρό γιατί πράγματι το μέρος μοιάζει με οχυρό. Πρόκειται για μια βράχινη προεξοχή που οριοθετείται στα βόρεια από το φαράγγι της Μεσαριάς, στα δυτικά από την χαράδρα του Βίκου και στα νότια από την ρεματιά του Καπεσόβου, αφήνοντας πρόσβαση μόνο από τον αυχένα του Καπεσόβου στα ανατολικά.

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή ξεκινάει από το πάρκινγκ της πλατείας στο πάνω μέρος του χωριού, όπου υπάρχει όπως αναφέραμε και η ενημερωτική πινακίδα. Στρίβουμε δεξιά, μπροστά από τον ξενώνα «Μουσαφίρ Οντάς» και συνεχίζουμε ίσια για να καταλήξουμε στην πέτρινη σκάλα, πίσω από το τελευταίο σπίτι που μας οδηγεί στο ανηφορικό μονοπάτι. Εδώ αλλά και κατά την διάρκεια όλης της πορείας, πρέπει να προσέχουμε να ακολουθούμε τα ταμπελάκια και τα κόκκινα σημάδια της (πυκνής) σήμανσης. Παραπάνω, λίγο πιο κει από το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, μπορούμε να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα του Καπεσόβου.
Συνεχίζοντας, το μονοπάτι γίνεται λιγότερο ανηφορικό και γρήγορα μας οδηγεί στην κορυφή της Άνω Γράδιστας με το υψομετρικό κολωνάκι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας στα 1227 μέτρα. Μπροστά μας ανοίγεται η χαράδρα της Μεσαριάς, απέναντι και λίγο ψηλότερα το Βραδέτο, προς τα δυτικά η χαράδρα του Βίκου και το Μονοδένδρι.
Με κατηφορική πορεία αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε προς την Κάτω Γράδιστα που εκτείνεται μπροστά μας. Το μονοπάτι διασχίζει αραιό δάσος με διάσπαρτες μεγάλες βελανιδιές και λίγο πιο χαμηλά συναντάμε πέτρινα υπολείμματα από παλιές αγροικίες και μαντρότοιχους. Κατηφορίζουμε ανάμεσα στις πέτρες μέχρι την Κάτω Γράδιστα όπου  συναντάμε έναν μεγάλο, επίπεδο βράχο με την ένδειξη «Ιερό Δάσος». Πραγματικά, μόλις περάσουμε τον βράχο, μπαίνουμε στο πυκνότερο τμήμα του δάσους που αποτελείται από αιωνόβιες βελανιδιές και νεώτερους γαύρους. Η πυκνότητα των δέντρων εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου, δίνοντας στο μέρος έναν μυστηριώδη, απόκοσμο χαρακτήρα.
Την αξία αυτού του αιωνόβιου δάσους είχαν αναγνωρίσει από παλιά οι κάτοικοι του Καπεσόβου ώστε με απόφαση του 1842, το προστάτεψαν, ορίζοντας βαρύτατες ποινές για όσους θα προσπαθούσαν να το υλοτομήσουν.
Αμέσως μετά, συναντάμε διασταύρωση με ενημερωτικές πινακίδες. Ακολουθώντας τον δεξιό κλάδο, σε 10 λεπτά καταλήγουμε στην άκρη της χαράδρας του Βίκου, με καταπληκτική θέα. Στα αριστερά μας (νότια), διαγράφεται η αρχή της χαράδρας του Βίκου. Μπροστά μας (δυτικά), διακρίνονται κάποια από τα σπίτια της Βίτσας, πιο δεξιά και λίγο ψηλότερα το Μονοδένδρι και ακόμα πιο δεξιά, το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μονοδενδρίου, χτισμένο στην άκρη του γκρεμού. Όταν τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει, φαίνεται και η σκάλα του Μονοδενδρίου που κατηφορίζει με διαδοχικές στροφές προς την χαράδρα.
Επιστρέφουμε και πάλι στην διασταύρωση και συνεχίζουμε δεξιά για το Καπέσοβο. Το μονοπάτι κινείται για άλλα 15 λεπτά μέσα στο δάσος και φτάνει στην Αλογόσκαλα, που μας οδηγεί πιο χαμηλά. Από εδώ έχουμε και πάλι οπτική επαφή με τα σπίτια του Καπεσόβου. Κατευθυνόμενοι προς το χωριό, περνάμε πάνω από υπολείμματα παλιών κτισμάτων και βγαίνουμε σε ένα φαρδύ ζωνάρι που καταλήγει στα πρώτα σπίτια του χωριού. 
 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: