Γιαπράκια (Λαχανοντολμάδες)

Ονομασία
Γιαπράκια (Λαχανοντολμάδες)
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
2 αυγά, λεμόνι
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, λίγο λάδι
Εάν θέλουμε βάζουμε και μαϊντανό και άνηθο.
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
2 αυγά, λεμόνι
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, λίγο λάδι
Εάν θέλουμε βάζουμε και μαϊντανό και άνηθο.
Οδηγίες εκτέλεσης
Ζεματάμε το λάχανο.
Φτιάχνουμε το μείγμα του κιμά με το ρύζι, το κρεμμυδάκι τριμμένο, το αλατοπίπερο και το λάδι, τον άνηθο και το μαϊντανό.
Διπλώνουμε τα γιαπράκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο. Ρίχνουμε 3 κουταλιές βούτυρο και 2 ποτήρια νερό. Από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο.
Όταν βράσουν τους αυγοκόβουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ζωμό, ρίχνουμε λίγο αλεύρι (2 κουταλιές της σούπας) και το ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε το αυγολέμονο προσέχοντας να μην κόψει το αυγό.
Ζεματάμε το λάχανο.
Φτιάχνουμε το μείγμα του κιμά με το ρύζι, το κρεμμυδάκι τριμμένο, το αλατοπίπερο και το λάδι, τον άνηθο και το μαϊντανό.
Διπλώνουμε τα γιαπράκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο. Ρίχνουμε 3 κουταλιές βούτυρο και 2 ποτήρια νερό. Από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο.
Όταν βράσουν τους αυγοκόβουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ζωμό, ρίχνουμε λίγο αλεύρι (2 κουταλιές της σούπας) και το ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε το αυγολέμονο προσέχοντας να μην κόψει το αυγό.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Προέλευση
Φραγκάδες Ζαγορίου
Τόπος Πληροφορίας
Ιωάννινα
Επετειακά
Χριστούγεννα