Στρούλια με γκίζα και με ζάχαρη

Ονομασία
Στρούλια με γκίζα και με ζάχαρη
Υλικά
Για τη ζύμη: 7 κουτάλες αλεύρι, λίγο λάδι, ξύδι κι αλάτι, χλυαρό νερό. Για την αναδεμή: 600 γραμμάρια γκίζα*, ½ κιλό ζάχαρη, 6 αυγά, 2 βανίλιες, 250 γραμμάρια βούτυρο.
Οδηγίες εκτέλεσης
Ζυμώνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε έξι κομμάτια που τα πλάθουμε στρογγυλά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μισή ώρα. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη γκίζα, τη βανίλια, τη μισή ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι. Πλάθουμε έξι φύλλα, τα στρώνουμε ένα-ένα σε μια πετσέτα ή λαδόκολλά πάνω στο πλαστήρι. Βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, βάζουμε το 1/6 της αναδεμής στη μια μερά, γυρνάμε τις άκρες για να μη χυθεί το μείγμα κι ανασηκώνουμε την πετσέτα έτσι ώστε το φύλλο μας να τυλιχθεί σε ρολό. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε τα ρολά με τη βοήθεια της πετσέτας το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε για ¾ της ώρας σε δυνατό φούρνο (220° C) στην αρχή και μόλις πάρουν κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180° C. Στο γάστρο γόνονται πιο νόστιμα γιατί είναι δυνατή αμέσως η φωτιά. Τρώγονται ζεστά ή κρύα.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2007
Προέλευση
από τη Ροδόκλεια Στάρα
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών
Τόπος Πληροφορίας
Κάτω Πεδινά (Σουδενά)
Βιβλιογραφία
12 γυναίκες σε ζαγορίσιο μαγερειό
Γλωσσάρι
Γκίζα: βρασμένο ξυνόγαλο, υπόλειμμα γάλακτος από όπου βγαίνει το βούτυρο.
Εκδόσεις
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΩΝ
Χρονολογία
2007